Novosti Sport Događanja

Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance

20.07.2023. / Anes Šuvalić

Gradonačelnik Krešimir Ačkar ugostio je danas Antonia, Doru i Ivana Dijanića, pobjednike World RoboCup 2023 koje se od 4. do 10. srpnja održavalo u francuskom Bordeauxu. U kategoriji 2 500 robotičara iz 45 zemalja s preko 2 000 robota, osvojili su prvo mjesto Rescue Maze kategoriji. Iza sebe su ostavili jake ekipe iz Njemačke, Kine, Japana i Irana, koje sve redom imaju podršku ili države ili jakih svjetskih korporacija.

- Kada vidimo koliko su izazovna vremena pred nama, poput jučerašnjeg olujnog nevremena, do izražaja dolazi upravo vaše znanje. Jučer smo imali situaciju da su drveća padala po električnim vodovima i upravo bi tu robotika mogla pomoći i osigurati sigurnost ljudskih života u takvim prilikama. Vi znate da cijeli svijet velikim koracima ide prema digitalizaciji i robotizaciji, svemu onome što bi trebalo čovjeku olakšati život. Vi ste uspjeli napraviti nešto natprosječno za naše lokalne okvire i mogu vam iskreno čestitati na tome – rekao je gradonačelnik.

Mladim robotičarima dodijeljene su nagrade u iznosu od 500 eura, koje bi im trebale olakšati daljnje pripreme i omogućiti nastavak dobrih rezultata.

Gradonačelnik i pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić imali su priliku vidjeti prezentaciju robota s kojim su Dijanići osvoji svjetsko prvenstvo.

Ono što je važno naglasiti da su sve dijelove od plastike sami su isprintali na svome 3D pisaču, a ove godine su napravili i svoju elektroničku pločicu. Upravo poznavanje svih komponenti vlastitog robota omogućio im je pobjedu nad financijski jačim ekipama. Za primjer, Iranci su na svom robotu imali osam motora, od kojih svaki košta 300 eura, dok su se naši snašli s četiri motora, vrijedna 25 eura svaki.

- Natjecanje traje četiri do pet dana i stalno se mijenjaju zadaci i labirinti su sve teži i teži. Stalno se nalazite u novim situacijama i morate se prilagoditi, popraviti robota ili ga reprogramirati. Tu smo se mi pokazali kao najbolji tim. Zato što znamo svoje robote i znamo ih popraviti. Na primjer, iranski robot je prvog dana bio prvi, a naš drugi. Kako je natjecanje išlo pokazalo se tko zna programirati i na vrijeme reagirati. U tome smo ih apsolutno prešišali i na kraju bili bolji od njih za 700-800 bodova razlike – objasnio je Antonio.

Galerija slika

Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance Gradonačelnik Krešimir Ačkar primio svjetske prvake u robotici: Antonio, Dora i Ivan iza sebe ostavili Nijemce, Kineze, Japance i Irance

Podijeli