Novosti Sport Događanja

Gradonačelnik Ačkar potpisao ugovor kojime Gorica dobiva više od 300 tisuća eura za projekt "Zeleni laboratorij"

14.11.2023. / Ivana Ćurić

Gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je potpisao ugovor u ime Grada s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sufinanciranju provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, a za projekt vrijedan 460 tisuća eura.

Iz Gradske uprave ističu kako je Velika Gorica svoj projekt nazvala “Zeleni labaratorij”, jer provodi niz razlicitih aktivnosti o kojima smo pisali OVDJE.  To uključuje i projekt kojim se planira izgraditi pješačka staza kroz park u Cvjetnom naselju u Velikoj Gorici, uz sadnju zaštitnog zelenila, a za koji je izrađen Projekt krajobrazne arhitekture. Izgradnjom pješačke staze omogućit će se pješačko kretanje i ulazi u park.

Postaviti će se i slavine kod sportskog kombiniranog igrališta u Kolarevoj ulici te u Buševcu u blizini dječjeg igrališta, iza Doma kulture. Ledana kraj Centra za posjetitelje kod Muzeja Turopolja dobit će novi zeleni krov. Predviđeno je i sakupljanje kišnice s krova zgrade jedne osnovne škole u podzemnom rezervoaru.

-Ovaj pilot projekt će se u narednom periodu replicirati i na druge gradske objekte što će u konačnici, dovesti do smanjenje potrošnje vode pri održavanju zelenih javnih površina, rasadnika te sportskih i rekreacijskih površina. U samom dvorištu škole, novo zasađena stabla će se snabdijevati vodom sustavom kap na kap. Zasadit će se 541 stablo uz prometnice, postojeće parkove, u dvorištima osnovnih škola te na dječjim igralištima. U sklopu projekta provest će se i edukacije učenika svih osmih razreda goričkih osnovnih škola, a kako bi se i građani upoznali sa projektom i potrebom održavanja stabala nakon njihove sadnje, održat će se dodatno i edukacije građana o klimatskim promjenama i mjerama prilagodbe-poručili su iz Grada.Projekt je procijenjen na 460 tisuća eura, a Fond će financirati 80% prihvatljivih troškova natječaja odnosno nešto više od 300 tisuća eura.

Podloga za ovaj projekt bio je raniji EU projekt REGREEN koji je iznjedrio Strategiju razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice na kojoj će se temeljiti budući projekti s ciljem ublažavanja klimatskih promjena u gradu, a prije svega s fokusom na uređenje i ozelenjivanje javnih prostora.

Galerija slika

Gradonačelnik Ačkar potpisao ugovor kojime Gorica dobiva više od 300 tisuća eura za projekt "Zeleni laboratorij" Gradonačelnik Ačkar potpisao ugovor kojime Gorica dobiva više od 300 tisuća eura za projekt "Zeleni laboratorij" Gradonačelnik Ačkar potpisao ugovor kojime Gorica dobiva više od 300 tisuća eura za projekt "Zeleni laboratorij" Gradonačelnik Ačkar potpisao ugovor kojime Gorica dobiva više od 300 tisuća eura za projekt "Zeleni laboratorij" Gradonačelnik Ačkar potpisao ugovor kojime Gorica dobiva više od 300 tisuća eura za projekt "Zeleni laboratorij"

Podijeli