°C 31

Građani predlažu: 3D zebre na goričkim cestama? Evo kako bi izgledali prijelazi

23.10.2019.

Petar Brnada

Svi vozači sa položenim vozačkim ispitom i važećom dozvolom morali bi znati da se u prometu moraju ponašati odgovorno i oprezno, kako za svoju sigurnost, tako i za sigurnost i živote svih ostalih sudionika.

Pritom ih na to svakodnevno i gotovo svugdje uz prometnice podsjećaju horizontalna i vertikalna prometna signalizacija, semafori, prometni znakovi, oslikana upozorenja, rasvjeta i sve ostalo čime se uređuje, ali i osigurava red na cestama i uz njih.

No, ne doživljavaju svi vozači opreznost i odgovornost na isti način pa sukladno tome također nejednako često krše propise na pojedinim mjestima, primjerice na pješačkim prijelazima, na kojima nerijetko stradavaju pješaci.

Upravo zato se, uz uobičajenu prometnu signalizaciju koja postoji već desetljećima, u zadnje vrijeme javljaju neki novi oblici i poboljšana rješenja za što sigurnije prometnice, a kada govorimo o pješačkim prijelazima jedno od tih rješenja je i jedna vizualno puno atraktivnija i pokazano učinkovitija metoda koju je na svome Facebook podijelio naš sugrađanin, Renato Glogovčan.

Riječ je o 3D zebrama, odnosno o vrlo pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja uz zabavljanje pješaka dok prelaze preko nje istovremeno privlači pozornost vozača koji će sigurno stati na kočnicu i usporiti vozilo nakon što ispred sebe ugledaju 'lebdeću zebru'. Time se upravo 3D zebre diljem svijeta razmatraju kao sve popularnije rješenje na pješačkim prijelazima pa tako u pojedinim zemljama u potpunosti mijenjaju ležeće policajce, a neke su već zaživjele i na hrvatskim prometnicama.

Primjerice, u Virovitici je gradska tvrtka investirala u izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza kod osnovnih škola Ivane Brlić – Mažuranić i Vladimir Nazor, a sve cilju povećanja sigurnosti djece u prometu, pa zaključujemo da je svakako preporučljivo razmotriti postavljanje 3D prijelaza i u našem gradu kako bi se i naša djeca, ali i svi građani pješaci, ubuduće osjećali sigurnijima. Kako je Renato vizualizirao 3D pješačke prijelaze u Gorici i kako bi izgledali na prometnicama, pogledajte u fotogaleriji.

Foto: Renato Glogovčan

Galerija slika

Građani predlažu: 3D zebre na goričkim cestama? Evo kako bi izgledali prijelazi Građani predlažu: 3D zebre na goričkim cestama? Evo kako bi izgledali prijelazi Građani predlažu: 3D zebre na goričkim cestama? Evo kako bi izgledali prijelazi Građani predlažu: 3D zebre na goričkim cestama? Evo kako bi izgledali prijelazi Građani predlažu: 3D zebre na goričkim cestama? Evo kako bi izgledali prijelazi