°C 13

Grad će prihvatiti odštetni zahtjev u slučaju stradalog vatrogasca

19.12.2019.

Juraj Odrčić

Grad Velika Gorica će na prvom sudskom ročištu prihvatiti odštetni zahtjev obitelji stradalog vatrogasca Ivana Galekovića, potvrdio je jučer gradonačelnik Dražen Barišić. Što se događa po pitanju rješavanja odštetnog zahtjeva zbog tragične smrti vatrogasca Ivana Galekovića, koji je stradao na intervenciji gašenja požara obiteljske kuće, upitao je na sjednici Gradskoga vijeća kolega stradalog vatrogasca Stjepan Kosić.

Naime, Grad je putem odvjetnika Šime Savića, koji zastupa obitelj Galeković, dobio 13. rujna zahtjev za izvansudsku nagodbu, a nakon čega je s nekoliko istupa u medijima prikazivalo se da Grad izbjegava odgovornost.

- Zahtjev je stigao prije nego što je završena obdukcija i istraga te iz tih razloga nismo mogli ranije pristupiti nagodbi i isplati, prije dobivene dokumentacije. Nesporno je, naglasili smo to i obitelji, da Grad stoji na usluzi obitelji i da će pomoći u svemu što bude trebalo. Nažalost, odvjetnik je od ove tragedije napravio medijski slučaj i time smo dobili fleku kao Grad, Vatrogasna zajednica i Javna vatrogasna postrojba. Žao nam je da, po našem mišljenju, time obitelji još više pati jer se njihova tragedija provlači po medijima - rekao je gradonačelnik Barišić.

Službena tužba stigla je 28. listopada, a s njome i nalaz obdukcije koji je pokazao kako je do smrti došlo zbog toplinskog iscrpljenja i nedostatka kisika.

- Po zaprimanju tužbe jasno smo rekli da ćemo isplatiti odštetni zahtjev. Odvjetnik Grada je stupio u kontakt s odvjetnikom obitelji, usuglasili su sve detalje nagodbe i isplatu po sudskoj praksi i kriterijima o visini štete koju je propisao Vrhovni sud. Sud je zakazao ročište za kraj siječnja kada bi se sklopila nagodba. Ovo će biti prva rasprava i spremni smo na njoj taj proces i okončati - rekao je Barišić.

Vezano uz prozivke odvjetnika Savića kao nitko nije poduzeo korake i podnio tužbe zbog smrti Ivana Galekovića gradonačelnik je istaknuo kako Grad ne može provoditi istrage već to rade službena istražna tijela.

- Zbog opetovanih prozivki zatražili smo očitovanje Županijskog državnog odvjetništva i oni su odgovorili: "Izvješćujemo Vas da Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide sukladno Zakonu o kaznenom postupku. Postupanje tijekom izvida je tajno” - pročitao je gradonačelnik Barišić odgovor te još jednom naglasio kako suosjećaju s obitelji i kolegama vatrogascima.

Photo: Robert Anic/PIXSELL