°C 18

Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje

17.07.2020.

Ivana Ćurić

Petek je na Gorice i unatoč kiši, mnogi će danas posjetiti gorički plac u potrazi za domaćim povrćem i svježim voćem. Prilika je to bila da popričamo s domaćim OPG-ovima kako su prebrodili zatvaranje tržnice zbog korone i kako su se snašli. Rješenje su pronašli u dostavi svojih proizvoda na kućne pragove kupcima, i dok su se neki lako snašli, drugi kažu jedva su dočekali prodaju na svom starom mjestu zelene tržnice.

OPG Huzjak iz Bapča prvi put se ovog proljeća upustio u dostavu domaćeg povrća zbog zatvaranja goričke tržnice. Prodalo se apsolutno sve, no kažu, ipak ne bi ponovili to iskustvo.

Paradajz posađen na 1200 kvadrata, 400 kvadrata krastavaca, paprika na 800 kvadrata, do 2000 kvadrata tunela u kojima se sadi zelje, karfiol, salata...proizvodnja je velika, a bila je i potražnja.

-Šestero nas je u obitelji i trideset godina već djeluje naš OPG. Imamo sve sezonsko povrće, bila je blaga zima pa povrće raslo "kao ludo". Kada su se zatvorile tržnice bile su dvije opcije ili dopustiti da sve propadne ili prodati putem dostave do vrata- prisjeća se Ivana Sremić, kćer Slavice Huzjak koju s goričke tržnice lako prepoznaju njeni kupci.



-Objavili smo na društvenim mrežama
ako ima zainteresiranih da nam se jave i krenula je navala narudžbi. Posla je bilo jako puno, dizali smo se u 4 ujutro kako bi sve stigli-ispričala nam je Ivana.

-Većinom su to bili naši kupci, ali i oni koji su putem
Facebooka čuli za naše domaće povrće. Kritike su većinom bile dobre, ljudi su dobro reagirali, ali naravno uvijek ima i onih koji nisu imali razumijevanja jer mi nismo dostavna služba već OPG koji uzgaja, bere, slaže, priprema i potom razvozi to povrće po narudžbama, sve to zahtjeva jako puno vremena i truda. Muž, mama, tata, svekrva...svi smo se angažirali kako bi stigli na vrijeme sve dostaviti-kaže naša sugovornica dodavši kako je fizički stvarno bilo naporno tih dana. Uoči jedne dostave zbog tehničkih poteškoća dogodilo im se da su im se obrisale sve narudžbe, pa su uprli svim snagama doći do kupaca kako bi im pred Uskrs dostavili robu. Sav napor i stres, kažu, ipak ne bi ponovili, i jedva su dočekali normalni rad na tržnici.

-Oni koji nisu bili mušterije sad su to postali i dolaze na tržnicu k nama. Ljepše je ipak ovdje na licu mjesta raditi s ljudima, puno opuštenije, uvijek malo i popričaš. Sada se osjeti da ima nešto manje ljudi, ali inače za srpanj to nije ništa čudno-dodala je
Slavica Huzjak koja svakog dana na goričkoj tržnici prodaje povrće. U razgovoru dodaje kako se nada da jesen neće donijeti ponovno zatvaranje tržnica jer kaže "trebamo od nečega i živjeti, i mi i oni".

 



Srećko Šutalo iz Kuča također se dugo bavi poljoprivredom i uzgaja domaće povrće, prodaja "od vrata do vrata" nije mu teško pala jer se već okušao u tome.

-Mi smo i prije radili slične dostave i upoznati smo s takvim načinom rada pa nam nije trebalo puno da se uhodamo. Stalni kupci su se raspitivali o dostavi, pa se to proširilo još internetom i bilo je dosta posla po Zagrebu i dijelom u Velikoj Gorici. Kako su se zatvorile tržnice odmah smo krenuli s dostavama i sve se tako prodalo. Bilo je dosta narudžbi, ljudima je odgovaralo kupovati domaće i nije bilo problema s plasmanom robe. Pomagali su nam sinovi koji su radili od kuće, pa su znali uskočiti pomoći oko povrća. Posla ima cijeli dan od 6 ujutro do 22 navečer. Vremenske prilike isto diktiraju dio posla, je li vruće ili hladno, treba li više ili manje
zalijevati i drugo, ali to je dio našeg posla-rekao nam je Srećko, vlasnik OPG-a Šutalo.



-Cijelo vrijeme smo se prilagođavali situaciji i nastojali smo normalno raditi po pitanju proizvodnje. -Ljudi su bili zadovoljni, ali i prestrašeni zbog te korone, pa su bili sretni da ne moraju
izlaziti i ići po namirnice. Naravno, uvijek se nađe pojedinaca koji traže "dlaku u jajetu", ujutro uberete, vani je 35 stupnjeva, normalno da će lišće možda malo uvenuti do popodne, a neki nisu to mogli razumjeti.Sada kada su tržnice otvorene, malo se promet smanjio zbog godišnjih odmora, stariji građani su u strahu, pa i njih zna biti manje sada-kaže Srećko koji svoju robu zadnjih godina plasira na jarunskoj tržnici, a što ga čeka dalje, neizvjesno je.

- Vidjet ćemo kako će se razvijati dalje cijela ta situacija, ako će biti manja potražnja, opet ćemo se vratiti na dostavu, sada je sve nepredvidivo i teško je planirati kakve će mjere biti dalje. Da se u državi kontrolira malo više i pazi što se stavlja u dućane, proizvođači bi lakše bavili to sve, ali to je nekome u interesu, trgovačkim lobijima, Slavonija je napuštena, a pojedinci profitiraju. I to će tako biti dok se naša svijest ne promjeni. Uz to na sve utječe i kupovna moć, normalno ako ona slabi da će ljudi kupiti jeftinije u dućanima, nego domaće na tržnici, sve je to povezano-zaključio je.

Galerija slika

Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje Gorički OPG-ovi: Korona-krizu prebrodili prodajom "od vrata do vrata", ali na tržnici je ipak bolje