Novosti Sport Događanja

Goričke škole potvrdile: Krenuo frontalni štrajk, prosvjetari neće stati sve do ispunjenja zahtjeva

19.11.2019. / Petar Brnada

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske, Branimir Mihalinec, danas je objavio početak općeg štrajka u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva prosvjetnih sindikata, a da kreću u novi model štrajka potvrdili su i u velikogoričkim školama.

Naime, za sada su se javile OŠ Juraj Habdelić, OŠ Eugen Kvaternik te srednja Ekonomska škola Velika Gorica, koje su priopćile da od srijede, 20. studenoga, nastavljaju sa frontalnim štrajkom u školama.

Kako je objavljeno na stranicama škola, učitelji su u školi, ali ne obavljaju nastavničke ni administrativne poslove. Učenici koji dođu u školu bit će zbrinuti, a iz škola su pritom zamolili učenike i roditelje da prate vijesti i mrežnu stranicu škola.

-Više nema cirkularnog štrajka. Sve županije, cijela RH, svakog dana će štrajkati dok se ne postignu naši zahtjevi. Trebamo sjesti za stol i konačno početi rješavati problem. 91,72 posto članova u srednjim školama je danas u štrajku. Danas je 1. dan štrajka koji se odvija pod prijetnjom Vlade RH kako neće plaćati dane u štrajku. To je odgovor i neće biti samo danas nego i sutra, nego tako dugo dok ne postignemo naše zahtjeve. Ovo je postala borba za dostojanstvo, za status, ali i za stanje plaća u obrazovanju- rekao je za Jutarnji list, Branimir Mihalinec.

Pritom je poručio da od sada neće samo štrajkati već će i na druge načine pokazivati svoju vidljivost.

-Sutra ćemo pokazati našu vidljivost upravo kada zasjeda Kongres EPP-a. To ćemo učiniti jednom mini akcijom koja se zove 'Potrubi za obrazovanje'. Pokrit ćemo sva raskrižja na kojima ćemo trubiti za obrazovanje i nećemo propustiti Trg žrtava fašizma i sjedište HDZ-a. Predsjednik HDZ-a ne da učiteljima, pa da i tamo trubimo. U svim gradovima će najmanje na jednom raskrižju naši aktivisti od 13 do 14 sati držati transparente potrubi za obrazovanje. To je jedna mini akcija koja daje jasan i glasan znak Vladi RH da smo ovdje. Čujemo da idu helikopteri, dronovi, još samo fali krstarica i nosač aviona da čuva EPP. Bit će i snajperisti na krovu. Molim, nemojte pucati na učitelje. Ne pucajte na učitelje- prenosi izjavu predsjednika Nezavisnog sindikata Jutarnji list.

Osim najavljenih akcija, idućeg ponedjeljka, 25. studenog, održat će se i prosvjed na Trgu bana Jelačića, gdje se očekuje velik broj članova sindikata, a sve informacije o daljnjem tijeku štrajka sindikati će dati sutra u 11 sati.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Podijeli