°C 16

Gorica i dalje na devetom mjestu po cijenama nekretnina

01.10.2018.

Ivana Ćurić

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju ubrzani rast. Nekretnine su sve traženije, čemu u prilog ide ne samo porast cijena, već i porast broja detaljnih pregleda oglasa nekretnina.

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili za preko 7 posto dok su kuće skuplje za gotovo 4 i pol posto. Gledamo li unazad nekoliko godina, u Zagrebu je prvi put prosječna tražena cijena za kvadrat stana prešla 1.900 eura, odnosno trenutno je 1.917 eura. Istovremeno, u Zagrebu su prosječne cijene kvadrata kuća 33 posto povoljnije od kvadrata stana i iznose 1.279 eura. Tražene cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini su rasle 10 posto.

-Pogledamo li distribuciju cijena po gradovima, uočljivo je da su na vrhu gradovi na obali i grad Zagreb, dok se u donjoj polovici nalaze ponajviše gradovi na istoku Hrvatske. Za sve one kojima cijena kvadrata stana u Zagrebu postaje previsoka, alternative bi mogle biti okolni gradovi. Tako je npr prosječna cijena kvadrata stana u Zaprešiću 1.204 eura, dok je u Velikog Gorici ona oko 1.200 eura. Tako je u 15-ak kilometara udaljenim gradovima cijena stana 37 posto povoljnija u odnosu na grad Zagreb-priopćili su iz Njuškala.

Prosječna cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici u rujnu je iznosila 1.198 eura, a kvadrat kuće prosječno je koštao 936 eura čime se Gorica svrstala na deveto mjesto tablice po cijenama nekretnina u Hrvatskoj.

(Izvor: Njuškalo)