°C 6

FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva

23.10.2020.

Petar Brnada

Nakon nemilog događaja na Markovom trgu koji je aktualizirao činjenicu posjedovanja nezakonitog oružja koje mahom potječe iz vremena Domovinskog rata, svijest o tom problemu probudila se i među našim sugrađanima.

U svega nekoliko dana policijskoj postaji Velika Gorica u četiri navrata Velikogoričani su predali razno oružje i više od 1300 komada streljiva. U petak 16. listopada u policijsku postaju savjesni građanin donio je dvije automatske puške među kojima su kalašnjikov i "falovka", jednu poluautomatsku pušku, tzv. Papovka te jednu pumpericu Mossberg i pištolj. Istog dana drugi građanin predao je više komada streljiva i veću količinu spremnika za automatsku pušku.

Sljedeća dragovoljna predaja dogodila se 21. listopada. Još jedan građanin predao je veliku količinu streljiva različitih kalibara, a istog tog dana zaprimljena je dojava građanina koji je prilikom čišćenja podruma pronašao ručnu bombu.

-Tragedija na Markovom trgu rezultirala je time da se građani ponovno podsjete činjenica opasnosti tog oružja koje je zaostalo iz Domovinskog rata. Podsjetit ću da Ministarstvo unutarnjih poslova još od 2007. godine provodi akciju Manje oružja, manje tragedija. Tom akcijom ministarstvo je pokušalo senzibilizirati javnost i potaknuti na dobrovoljnu predaju tog oružja i utjecati na podizanje svijesti naših građana jer opasnost od nestručnog rukovanja oružjem i ostalim eksplozivnim napravama, mogu dovesti do najgorih tragedija- rekao nam je jutros inspektor Nikica Ljubanović iz PP Velika Gorica.

Kako je istaknuo inspektor Ljubanović, radi se o dragovoljnoj predaji oružja. Tom akcijom nastoji se ljudima pokazati da mogu u neograničenom vremenskom razdoblju dragovoljno predati sve zabranjeno oružje. Ovakvo oružje nemoguće je i registrirati jer se radi isključivo o vojnom oružju kategorije A pod koju spadaju: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje, njihovi dijelovi, streljivo sa probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnom i samo vojno oružje. A sve što smo jutros gledali na stolu u policijskoj postaji pripada toj kategoriji.

Inspektor Ljubanović naglasio je da su svi građani koji su predali oružje donijeli ispravnu odluku pa je pozvao i druge koji u svojim domovima imaju slične ubojite naprave da ih bez ikakvih posljedica predaju policiji.

-Pozivamo građane da ukoliko posjeduju ovakve stvari, da ih ne moraju nositi u policijsku postaju, dapače, uputno je da ih ne nose. Jednostavno mogu nazvati i reći da su pronašli oružje u podrumu ili tavanu. Svaka dragovoljna predaja abolira građana: ne samo što ostaje anoniman kao predavatelj nego ga abolira od bilo kakve kaznene ili prekršajne odgovornosti. Ukoliko predate oružje dragovoljno vi ne spadate pod nikakvu kazneno-pravnu sankciju- poručio je inspektor Ljubanović dodavši da ako uklanjanjem oružja iz domova spasimo samo jedan život, učinili smo veliku stvar.

Galerija slika

FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva FOTO Goričani dragovoljno predali automatske i poluautomatske puške, pištolj i više od 1300 komada streljiva