Novosti Sport Događanja

FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani

05.03.2021. / Petar Brnada

Godinu je dana otkako Velikogoričani u svom gradu mogu otići po frišku ribu na plac. Prije otvorenja ribarnice na Zelenoj tržnici snalazili su se na raznorazne načine. Mnogi su kupovali po trgovačkim centrima, odlazili po ribu na tržnicu u Utrine ili na Dolac, no sada je to iza njih jer po ribu, ponajviše petkom, već duže vrijeme dolaze na tržnicu u Školskoj ulici.

Što o ribi i ponudi koja ih tamo očekuje kažu Velikogoričani provjerili smo na licu mjesta sa sada već starim odnosno stalnim kupcima, ali i s vlasnikom Krešimirom Kostelcem koji je s nama podijelio svoje dojmove kroz proteklu godinu.

-U skladu je s onim što smo očekivali. Bude ok petaka, ali sve ovisi o tome ima li ribe, jer ako nema ribe nema ni prodaje. Ribe ima nekad više, nekad manje. Sve u svemu dobro je, mi smo zadovoljni. Petak je udarni dan, a četvrtkom i subotom se pojavi nešto ljudi i to je to uglavnom, a tako i baziramo ribu- rekao nam je Krešimir koji po ribu ide 2 do 3 puta tjedno, ali veće količine u Goricu samo petkom stavi dok veliki dio odvozi i u svoju ribarnicu na Dolcu.

Kako smo i pisali prilikom otvorenja ribarnice, sve je obiteljski ulov. Riba dolazi iz Šibenskog akvatorija, točnije s područja Tribunja, a Krešimir i njegova majka prodaju ono što ulove dok ništa iz uzgoja nemaju namjeru stavljati pred kupce. Kakvu ribu najviše preferiraju Velikogoričani provjerili smo upravo sa Krešimirom kojega je jutros bilo teško izvući van iz ribarnice s obzirom da je uvijek netko čekao u redu za svoj komad ribe.

-Srdela ide najviše i u Velikoj Gorici kao i svugdje. Ljudi dosta traže i oslića, a i brancina i oradu ako ih ima. Ima, naravno, i klijentele koja uzme skuplju ribu poput grdobine, škampa, kovača. Tu su i muzgavci, sipe, kozice, trlja, skuša… Ukratko šarolika ponuda, za svakog se nađe ponešto- kaže nam Krešimir.

U svojoj ribarnici prodao je i orade od 3 kilograma, grdobine po 3,5 kilograma, ali i osliće preko dva kilograma. U ponudi ima i hobotnica, kako friških tako i smrznutih koje ponajviše uzimaju lokalni restorani i to u količinama od 30, 50 pa naviše kilograma koje potom serviraju na svojim stolovima. Morskog psa, primjerice, bude, ali trenutno ga nema, kaže nam. Kada je par dana nevrijeme i kada nema ribe, onda kada se izađe van pojavi se morski pas. A čim je par dana lijepo i kada se puno lovi te kada ima puno brodova na moru, onda on pobjegne i nema ga- priča nam.

Pritom nas uvjerava da je od skupocjene ribe svakako najbolja grdobina i to pripremljena ispod peke.

–Po meni je ona najbolja riba jer se nju može pripremiti na sve načine. U glavi ima jako puno mesa, a općenito ima najmanje otpada. Njoj se samo oguli koža, a kostiju nema. Ona je ispod peke s krumpirom ili u pećnici odlična, a može se i na gregadu napraviti-otkrio nam je Krešo.

Što uđe u mrežu-uđe!

I taman dok nam je otkrivao neke od svojih kulinarskih tajni koje zna podijeliti na Facebook stranici svoje ribarnice, prekinula nas je gospođa koja je tražila manjeg oslića. Odgovorom da ga trenutno nema nije bila pretjerano zadovoljna, pa im je poručila da ubuduće naruče veće količine, na što je Krešimir sa smiješkom kazao da tu nažalost nema narudžbi već raspolažeš s onime što ti more da.

-Što uđe u mrežu- to je to. Izađemo van s brodovima i što se ulovi- ulovi se. Da se riba može naručiti samo tako, bilo bi drukčije sve. Nedavno čak jedan cijeli tjedan nismo imali ribu, bili smo zatvoreni, no napisao sam obavijest da nema ribe jer je zbog lošeg vremena tada također nitko nije imao- ispričao nam je Krešimir.

A da su Goričani itekako zadovoljni jadranskom ribom koja se već godinu dana može pronaći u Krešimirovoj ribarnici jutros nam je potvrdio Nikica koji je sa sinom Brunom došao na tržnicu po, kako je istaknuo, zdravu i domaću hranu koju jedino tamo može pronaći.

-Nekada uzmem oslića, evo danas srdelu. Ponekad i lignje, zavisi i o tome što imaju, odnosno ovisno o onome što se uhvati. Najviše smo petkom tu, ovdje je spas za zdravu hranu. Sada idemo po blitvu i nešto još za priloga pronaći. Svaka pohvala za ribarnicu, ribom smo jako zadovoljni- kazao nam je Nikica naglasivši kako smatra da bi Velika Gorica svakako trebala imati veću tržnicu koja bi bila malo ljepše mjesto.

Vrlo zadovoljna ribom sa goričke Zelene tržnice je i Tina, inače Dalmatinka tako da joj se, kako nam je rekla, ne može samo tako podvaliti riba.

-Išli smo inače u Utrinu po ribu, ali otkad je otvorena ribarnica u Gorici, dolazimo ovdje. Mi u kući najviše volimo lignje, kozice, škampe, list pa i srdelu. Nedavno smo uzeli kokota i napravili prema receptu koji je Krešo objavio na Facebooku. Trlja je dobra, pa čekamo cijelo vrijeme da probamo kamenu trlju koja je puno bolja od ove. To uporno čekamo probati da vidimo razliku- rekla nam je Tina kojoj je Krešimir obećao idućeg petka sačuvati jedan kilogram kamene trlje s obzirom da je ulovljenih devet kilograma koliko ih je ulovljeno noćas, odnio u ribarnicu na Dolac.

Kako nam je rekla Tina, kada nešto valja i kada je kvalitetno, ne gledaju pretjerano cijenu. To, naravno, ne znači da skupu ribu ili neku koju nisu probali kupuju svaki put, ali ponekad uzmu upravo da probaju.

-Danas smo uzeli kozice i njih ću pripremiti na buzaru, a srdelu ću na tavu. Uzimam čisto meso kozica za rižoto, pljukance i tijesto, a ovako uzmem kozice za buzaru ili za salatu. Samo ih okrenem na tavi, najjednostavnije. Riba je ovdje definitivno svježa i rado se vraćam svaki tjedan- poručila je Tina.

Galerija slika

FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani FOTO Godinu dana ribarnice na placu, provjerili smo kako su kvalitetom i ponudom zadovoljni Velikogoričani

Podijeli