Novosti Sport Događanja

Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije

09.03.2023. / Redakcija

U Vrbovcu su se okupili obrtnici iz svih dijelova naše županije. VI. Obrtnički forum Zagrebačke županije fokusirao se na pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva na području Zagrebačke županije te uključivanja obrtnika i poduzetnika u kreiranje gospodarskih kretanja. Kolika je važnost ove skupine za razvoj i budućnost našeg kraja potvrdio je i pročelnik za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić.

- Moram reći da su nam oni važni jer znamo da upravo oni pune proračune županije te naših gradova i općina. Mi taj novac ulažemo u infrastrukturu, školstvo i zdravstvo te ostale segmente. Stalo nam je da poduzetnici i obrtnici u našoj županiji imaju što bolje financijske rezultate i da što bolje posluju. Mi im nastojimo pomoći na sve načine koji nam stoje na raspolaganju. Dajemo im kroz razne potpore sredstva za nabavku opreme i ulaganje u razvoj njihovog poslovanja. Sufinanciramo kamatu na poduzetničke kredite i dajemo jamstva za njih te im tako nastojimo pomoći – istaknuo je Fašaić.

Pročelnik je naglasio kako se kroz razne mjere nastoji potaknuti učenike na upis programa za školovanje obrtničkih zanimanja. Na to se naslanja i novi veliki projekt Regionalnog centra kompetentnosti, čiji će se dijelovi nalaziti u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu.

- To su centri u kojima će se mladi obrazovati na najmodernijim uređajima i opremi. Želimo ih pripremiti za tržište rada te stvoriti pretpostavke da obrtnici i poduzetnici dobiju kvalitetnu i konkurentu radnu snagu – objasnio je pročelnik.

Nakon što se dvije godine zbog epidemije održavao virtualno, ove godine 8. Zagrebački obrtnički sajam održat će se uživo 26. i 27. travnja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 6. Na njemu će budući srednjoškolci moći vidjeti više od 65 obrtničkih zanimanja i upoznati obrtnike koji se njima bave te od njih doznati sve što ih zanima.

- Djeca će se moći sama vidjeti kako se šiša, šije, zida, vozi kamion ili autobus, upravlja građevinskim strojevima i upoznati sva druga zanimanja. Mladi moraju shvatiti što su obrtnička zanimanja i želimo ih potaknuti da upišu obrtničke i strukovne srednjoškolske programe. Zadnjih godina povećao se broj djece koja žele upisati ove nastavne programe pa neke škole moraju raditi i rang liste – pohvalio se predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, koji je pohvalio i suradnju Zagrebačke županije s Obrtničkom komorom Zagreb.

- Ova manifestacija je dokaz dobre suradnje sa Zagrebačkom županijom. Želja nam je poboljšati tu suradnju. Mi svakodnevno komuniciramo i zato imao tako dobre rezultate. Naši članovi danas će imati priliku saznati što sve Zagrebačka županija nudi njima, kao i obrtnički sustav te da ćemo ih potaknuti da se uključe u naše programe. Prošle godine dva puta su se povećavali poticaji za obrtništvo i poduzetništvo Zagrebačke županije. Kad bi bila ovakva suradnja svih županija s područnim komorama, Hrvatska bi se puno brže razvijala – poručio je Trojnar.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je upravo njegov grad ugostio VI. Obrtnički forum Zagrebačke županije.

- Mi smo grad s dugom tradicijom obrtništva na koju smo ponosni. Suradnja Grada s našom obrtničkom komorom više je nego dobra. Pohvalio bih naše obrtnike da smo zajedničkim snagama obnovili jednu kuću na području Siska, koja se stradala u potresu. Uz Grad Vrbovec i pet okolnih općina i naši obrtnici su se aktivno uključili u ovaj projekt. Prije šest godina nismo imali niti jednu mjeru potpore za gospodarstvo danas ih imamo deset. Nadam se da će obrtnici danas saznati neke korisne stvari i sklopiti nove poslove, a mi smo tu da im budemo potpora – zaključio je Kralj.

U sklopu manifestacije prezentirane su teme „Potpora za poduzetništvo i obrtništvo Zagrebačke županije“, „Indikativni planovi objave natječaja EU fondova za 2023. godinu“ te „Industrije 4.0 – prilike i mogućnosti za poduzetnike i obrtnike“, a svaku je pratila panel rasprava.

 

"Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom"

Galerija slika

Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije Forum u Vrbovcu okupio obrtnike iz svih dijelova naše županije

Podijeli