Novosti Sport Događanja

Festival ekološke poljoprivrede: Posjetitelji mogu degustirati proizvode, upoznati proizvođače te kupiti ekološki certificirane proizvode

26.11.2022. / Redakcija

U Velikoj Gorici danas i sutra održava se prvi Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije na kojemu se predstavljaju proizvođači s ekološki certificiranim proizvodima.

- Vizija razvoja poljoprivrede i sela Zagrebačke županije temelji se na razvoju ekološki inovativne proizvodnje hrane. Ovo je jedna od mjera provedbe programa razvoja ekološke poljoprivrede. Ovdje smo željeli okupiti proizvođače i potrošače te da pobudimo svijest važnosti konzumiranja zdrave i kvalitetne hrane koju mi proizvodimo na našem području – poručio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije.

Naš grad nije slučajno ugostio ovu manifestaciju jer svaki peti ekološki certificirani proizvođač u Hrvatskoj dolazi upravo iz njega. Velika Gorica ima potencijal da u idućih deset godina postane vodeći grad u Županiji i cijeloj državi po ekološkoj proizvodnji.

- Drago mi je da je Velika Gorica domaćin ove manifestacije. Jako nam je važno da idemo u smjeru održivosti. Smatram da treba podržati i proširiti ovakvu vrstu proizvodnje. Nadam se da će ovakvih priredbi biti što više i da ova priredba postane tradicionalna – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth.

Posjetitelji mogu u prostoru Srednje strukovne škole degustirati, upoznati proizvođače, dobiti savjet vezano za ekološku proizvodnju, te kupiti ekološki certificirane proizvode. Kako izgleda baviti se ovom vrstom poljoprivrede ukratko je ispričao Ivica Babojelić.

- Ekološka proizvodnja traži dosta odricanja u samom startu. Do certifikata se dolazi tek nakon tri godine. Nije neizvedivo, ali treba biti ustrajan – objasnio je zamjenik predsjednice Udruge Z-eko Zagrebačke županije.

Podijeli