Novosti Sport Događanja

Evo kako će izgledati Centar za starije osobe u Velikoj Gorici: Upravo je izdana građevinska dozvola za izgradnju

16.03.2023. / Redakcija

Izdana je građevinska dozvola za izgradnju Centra za starije osobe u Velikoj Gorici čime je započela realizacija ovog kapitalnog socijalnog projekta za naš grad.

Centar će pružati usluge smještaja starijih soba, uslugu dnevnog boravka, liječničke usluge i usluge fizikalne i radne terapije, psihološko savjetovanje i dr.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjelo je nešto više od 4,9 milijuna eura za izgradnju centara za starije osobe, a Grad Velika Gorica u proračunu za 2023. godinu predvidio je sredstva za izgradnju Centra. U njega bi se smjestilo 100 osoba te 120 osoba kroz aktivnosti dnevni boravak i pomoć u kući. Vrijednost projekta veća je od 10 milijuna eura. 

Centar će pružati institucijske i izvaninstitucijske usluge.

Institucijske usluge podrazumijevaju uslugu smještaja starijih osoba (treći i četvrti stupanj usluge), kapaciteta do 100 korisnika - sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

- treći stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu (70 korisnika)

- četvrti stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je zbog Alzheimerove demencije ili drugih demencija (srednji/srednje teški stadij bolesti) potrebna pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu (odnosi se samo za uslugu smještaja) (30 korisnika)

Izvaninstitucijske usluge čine usluga dnevnog boravka (poludnevni boravak i cjelodnevni boravak), usluga pomoći u kući (dostava obroka korisnicima i obavljanje kućanskih poslova), usluga liječnika obiteljske medicine, usluga fizikalne i radne terapije, usluga savjetovanja i psiho-savjetovanja, usluga kineziterapije i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja.

Galerija slika

Evo kako će izgledati Centar za starije osobe u Velikoj Gorici: Upravo je izdana građevinska dozvola za izgradnju Evo kako će izgledati Centar za starije osobe u Velikoj Gorici: Upravo je izdana građevinska dozvola za izgradnju Evo kako će izgledati Centar za starije osobe u Velikoj Gorici: Upravo je izdana građevinska dozvola za izgradnju Evo kako će izgledati Centar za starije osobe u Velikoj Gorici: Upravo je izdana građevinska dozvola za izgradnju

Podijeli