Novosti Sport Događanja

DV Lojtrica najbolji je vrtić u Hrvatskoj, evo i zašto

25.05.2023. / Redakcija

Kriteriji koje je odredilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje za ovogodišnji izbor najboljih vrtića platforme gradonačelnik.hr istaknuli su Dječji vrtić Lojtricu kao najbolji prema ocjeni stručnog žirija, a po glasovima publike za najljepši vrtić zauzeli su drugo mjesto.

Stručni žiri birao je najbolje između 27 prijavljenih vrtića, a najveći broj bodova, najbolju ocjenu žirija i titulu najboljeg vrtića u kategoriji gradova svojim standardima i uvjetima koje omogućavaju djeci zaslužio je DV Lojtrica iz Velike Gorice, piše gradonačelnik.hr.

Evo kako su objasnili ovakvu odluku.

„Ovaj, snažno ekološki osviješteni vrtić među prvima je u zemlji dobio certifikat eko-vrtića, uključen je u brojne međunarodne projekte na polju ekologije i zaštite okoliša, a posljednjih je godina dobio i niz međunarodnih priznanja. Riječ je o inkluzivnom vrtiću u kojem se uvažavaju različite mogućnosti, potrebe i stilovi učenja sve djece, sa i bez teškoća u razvoju. Unutarnji i vanjski prostor vrtića  građen je bez građevnih barijera za djecu i odrasle sa svim vrstama pomagala.

Uz rano učenje engleskog i sportski program, svojim polaznicima nude alternativni Montessori te glazbeno-scenski program. Brigu o djeci vodi cjeloviti stručni tim – pedagoginja, psihologinja, edukacijski rehabilitator, organiziraju ljetovanja i zimovanja, školu klizanja, plivanja, rolanja, posjete kinu, kazališta, ritmiku i ples… Imaju i besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program. Uz prostrani prostor interijera i vrtićkog dvorišta u kojemu svako dijete ima gotovo 20 metara kvadratnih prostora, na raspolaganju su im čak dvije sportske dvorane sa  spravama i rekvizitima – za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina.

Što se tiče nadstandarda u prehrani, uz četiri obroka koja se planiraju prema važećim prehrambenim standardima i normativima Dječji vrtić Lojtrica priprema još dva obroka za djecu u ranojutarnjem ili kasnopopodnevnom boravku u vrtiću, ne upotrebljavaju koncentrate, dodatke jelima i+ pojačivače okusa, ne upotrebaljavaju gotove namirnice ili jela (juhe, umaci, paštete, hrenovke, voćne jogurte, pudinge, gotove kolače), a u jelovniku svakodnevno poslužuju tri vrste kruha (crni, kukuruzni i kruh sa sjemenkama)…“

U izboru za najljepši vrtić koji se provodio putem facebook glasova sudjelovala su 52 vrtića koja su prikupila 40 tisuća lajkova, a iza najljepšeg vrića iz Andrijaševca, koji ima i bazen, smjestilo se upravo velikomlačko zdanje DV Lojtrica. Vrtić je prikupio nešto više od tisuću glasova te tako zauzeo drugo mjesto u kategoriji velikih gradova.

Čestitke svim djelatnicima DV Lojtrica na ovom priznanju!

Podijeli