Novosti Sport Događanja

"Dosta je privremenih rješenja" : Gorički MOST održao konferenciju o obnovi kuća nakon potresa

26.02.2024. / Ivana Ćurić

MOST Velika Gorica organizirao je danas konferenciju na medije kojoj je dodatni povod bio nedavni posjet ministra Bačića Velikoj Gorici. Kako su na početku istaknuli sazvali su pressicu jer su "nezadovoljni stanjem obnove obiteljskih kuća na području Grada Velike Gorice. 

Iz MOST-a traže da se izgrade nove kuće obiteljima čije su kuće oštećene u potresu.


-Koliko znamo jedna je obnovljena, a nekoliko je u fazi izgradnje, kap koja je prelila čašu strpljenja je prošlomjesečni dolazak ministra Bačića koji je iskoristio priliku fotografirati se kod stradalnika želeći promovirati najnoviju aktivnost Grada i države: darivanje četiri mobilne kućice za privremeni smještaj. Dosta je privremenog smještaja, tražimo da se osigura izgradnja kuća na mjestu kako su bile, ili na drugom mjestu, jer oni to zaslužuju jer je to višegodišnja patnja koja će morati prestati-poručio je na početku konferencija Ivan Bekavac, gradski vijećnik MOST-a Velika Gorica.

Uz njega govorila je i Marija Selak Raspudić saborska zastupnica MOST-a i članica saborskog odbora za graditeljstvo, istaknula je kako prema riječima struke mobilne kućice nisu dobro rješenje otpočetka bile, i da je do danas obnova trebala biti završena, a ne da se daju kućice za privremeni smještaj.

-Danas je pravo vrijeme za razgovor o obnovi od potresa, jer u jeku afere "Geodezija" svjedočimo onom čemu je obnova i služila, a to je da se na potresu pokušavalo zaraditi, da je obnova od potresa postala, i sve više se otkriva, sinonim za korupcijske afere, i jedino čime se HDZ bavi je prikrivanjem tih istih afera i odgovornih, pa nitko ne pita je li se zaradilo u aferi "Geodezija" i je li se tko okoristio, nego se samo svađaju tko će tu pronevjeru istražiti, hoće li to biti Ured europskog javnog tužitelja ili naše institucije, koje možda budu, a možda i ne budu istražile, kao DORH-rekla je Selak Raspudić.Dodala je kako je seizmička obnova višegodišnji proces koji je trebao obuhvatiti veći spektar zgrada , i trebao je druge zgrade i kuće učiniti otpornima na buduće potrese, što se nikad nije realiziralo,a kritizirali su i promo spotove o uspješnoj obnovi kojima se hvali HDZ.


-Nakon tri ministra i četiri zakona mi smo u Velikoj Gorici svjedoci da se obnova nije zahuktala nego se vraća na početne postavke i građani dobivaju mobilne kućice, očito je da nitko nema vremena čekati državu da im obnovi dom, pa ili odlaze ili se vraćaju u svoje nesigurne i neobnovljene domove. Mi pozivamo HDZ da prestane snimati spotove o uspješnoj obnovi kojima će se hvaliti u kampanji, da prestanu obnovu svoditi na prikrivanje odgovornih u korupcijskim aferama i da se fokusira na rješenja da građanima priuštiti kvalitetnu obnovu i da sve ostale građevine,obiteljske i stambene zgrade, učini otpornima na buduća potresna zbivanja u RH-zaključila je Selak Raspudić.

Kako saborskoj zastupnici nije ovo prvi ovakav posjet Velikoj Gorici u tandemu s Ivanom Bekavcem zanimalo nas je hoće li biti nositelji MOST-ove liste na sljedećim parlamentarnim izborima u I. izbornoj jedinici u koju po novom zakonu sada pripada Velika Gorica, kratko je odgovorila: "Nemamo još ništa službeno".

 

Podijeli