°C 10

Domovinski pokret obilježio Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

16.01.2021.

Ivana Ćurić

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku državu je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Zajednice, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Veliku ulogu tu je imala Njemačka koja je to i ranije učinila odmah nakon Vatikana.

Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Dan 15. siječnja se obilježava kao spomendan - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a jučer su ga u našem gradu obilježili članovi Domovinskog pokreta predvođeni s predsjednikom goričkog ogranka dr.Zvonimirom Lovrićem položivši svijeće kod biste prvog hrvatskog predsjednika.

Naglasili su iz goričkog ogranka kako je prije 29 godina "mlada, ranjena i razorena Hrvatska međunarodno priznata u dramatičnim okolnostima velikosrpske okupacije, a "Domovinski pokret danas se ponosno bori za još bolju budućnost i neće odustati".

-Dugo je hrvatski narod sanjao svoju državu. Prije 29 godina konacno se taj san ostvario. Neki su ga dosanjali, neki nažalost nisu, oni koji su pali za tu slobodu. Ipak dr. Tuđman nas je doveo do toga da imamo svoju državu i na tome mu hvala -poručio je Lovrić u ime TO Domovinskog pokreta Velika Gorica.