°C 12

Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti

31.12.2020.

Maja Peranić

Prvi dom za starije na području Velike Gorice koji je započeo s cijepljenjem protiv koronavirusa je Dom „Ljubav“ koji na području našeg grada djeluje već 20 godina. U dom je stiglo 15 doza cjepiva dovoljno za 15 osoba koliko ih se odlučilo cijepiti.

-Primio sam cjepivo protiv gripe i korone, za sad je dobro. Da, svi bi se trebali cijepit. Ako se sam cijepim mogu se opet zaraziti-kazao je gospodin Mato, prvi od 15 štićenika doma koji su odlučili pristati na cijepljenje.

To je naime polovica ukupnog broja štićenika Doma za starije „Ljubav“. Vlasnica Anka Pukanić tvrdi da su ostali odbili primiti ovo cjepivo.

-Prvi smo dom za starije na području našeg grada koji je počeo s cijepljenjem protiv koronavirusa. Imamo trideset štićenika, a cijepit ćemo ih 15 i to onih koji su pristali samovoljno da se cijepe. Mi smo kontaktirali sve obitelji od svakoga, a one koji imaju skrbnike i njih. Pristalo ih je pola-kazala je gospođa Pukanić.Objasnila je kako su razlozi za odbijanje cjepiva među djecom i skrbnicima štićenika bili temeljeni na povjerenju i strahu, no nada se da će se to s vremenom promijeniti.

-Jedan sin je rekao da neće nitko eksperimentirati na njegovoj mami. Osjećala se nesigurnost. Ni sve kolegice se ne žele cijepiti. One su mlađe dobi pa valjda smatraju da to nije potrebno, no ja ću se cijepiti čim će to biti mogućnost. Što se nas tiče nadamo se da to što se samo dio štićenika cijepio neće utjecati na naš rad. Nadamo se da će s vremenom i drugi brzo shvatiti da se moramo svi cijepiti, jer dok se ne cijepi 70 posto populacije nismo puno napravili-kazala je vlasnica Doma Ljubav.

Ističe kako je za mlade ljude važno da se cijepe jer su oni premosnici ovog kobnog virusa.

-Ja bih voljela da svi koji ste mladi da se odlučite cijepiti jer ste vi ti koji donosite virus u kuću, i ne bude vam ništa. Možda vas bude malo boljelo, ne znam jeste se kad protiv gripe cijepili, ja se cijepim svake godine. Mislim da bi se trebali svi osvijestiti. Čim se osvijestimo prije bude prošlo. Dok se ne procijepimo neće proći-kazala je gospođa Pukanić.

Potporu štićenicima doma Ljubav koji su danas primili cjepivo protiv koronavirusa došao je izraziti i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar. Istaknuo je kako je strah od cjepiva razumljiv no istaknuo kako moramo više vjerovati institucijama poput Svjetske zdravstvene organizaciji, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstvu zdravlja koji, kaže Ačkar, ne bi dopustili da cjepivo dođe na tržište, a da ostavi dugoročne probleme i loše posljedice na osobe koje se cijepe.

-Ono što vjerujem i u što sam apsolutno siguran da Svjetska zdravstvena organizacija i Hrvatski zavod za medicinu ne bi dopustio da cjepivo dođe na naše tržište, a da ostavlja neke posljedice i dugoročne probleme. Kada gledam iz osobne perspektive, jedino što mi je bitno je zaštiti ne sebe osobno, moji roditelji su preko 60 i volio bih da žive još 60 i sam dolazak među njih i sama pomisao da bih ja prenio njima koronavirus koji u 3. mjesecu nije bio toliko shvaćen kao danas. Da stvarno netko iz naše okoline umire od njega je opcija koju ja ne prihvaćam. Ne prihvaćam da budem rizična skupina, ne prihvaćam da bi ja bio taj koji bi bio prenosnik virusa-kazao je Ačkar, stoga apsolutno podržava cijepljenje protiv koronavirusa te ističe da će se, kad dođe vrijeme za to i sam cijepiti.

-Nema tu tiranije ni diktature. To je, vidjeli ste i ovdje, samovoljna je odluka. Dok ostale dozen ne dođu, treba voditi računa o najrizičnijim skupinama starijih, astmatičara i drugih. Prva prilika kada ne budem oduzimao dozu nekome kome je potrebnija ja ću se cijepiti. U ovom trenutku ne želim radi promocije to raditi. To nije opcija. Za mene je opcija kada se prođe ovaj krug koji je trenutno po Hrvatskoj i domovima zdravlja najpotrebniji, a kada bude cjepivo prisutno i ja ću biti tu-kazao je Ačkar i dodao kako vjeruje u znanost i ovo cjepivo te pozvao građane da učine isto.

Galerija slika

Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti Dom za starije „Ljubav“ prvi u Velikoj Gorici počeo s cijepljenjem: Samo 50% štićenika pristalo se cijepiti