°C 12

Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG

18.10.2017.

ivana

U Pučkom otvorenom učilištu jutros je otpočela završna konferencija projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima. Tema je Dobro upravljanje-pametno gospodarenje otpadom, a zbog povećanog interesa organizatori su događanje umjesto u Gradskoj vijećnici premjestili u dvoranu Gorica.

Dio konferencije je panel rasprava o obvezama i planovima gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i uključivanje građana u javne politike koja je u tijeku, a na kojoj sudjeluju bivša ministrica Mirela Holy, profesor fakulteta strojarstva i brodogradnje Slaven Dobrović i načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i energetske obnove Sanja Radović Josić.

Na samom otvorenju konferencije u ime gradonačelnika okupljenima se obratio zamjenik Ervin Kolarec.

-Drago mi je da je ova konferencija pobudila ovakav interes, smatram da je to izuzetno važno pitanje i svi mi nastojimo već od rane dobi učiti djecu i uključiti se da grad bude čišći kao i cijeli okoliš. Grad inače po ovom pitanju čini puno, sve više i više, i već u vrtićima i školama kroz razne projekte uključujemo u to jer je važno da se lokalna zajednica uključi u sve i shvati važnost dobrog gospodarenja otpadom-poručio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Projekt Participativnog upravljanja, ili kako ga skraćeno zovu #SudjelujVG proveli su Grad Velika Gorica, Udruga Odraz, Udruga gradova ZMAG i Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a financiran je od strane Europske unije.

-Nadamo se da ćemo dobar primjer gospodarenja otpadom prenijeti na druge gradove i da će građani zaista početi davati svoj doprinos na lokalnim razinama. Europsko vijeće je donijelo smjernice za sudjelovanje građana i to nam govori da smo u trendu i da razvijenije zemlje imaju tendenciju baviti se ovim područjem i uključiti građane u javne politike-rekla je Maja Božičević Vrhovčak, izvršna direktorica DOOR-a.

Voditeljica projekta Slavica Robić (DOOR) izrazila je zadovoljstvo što je vodila projekt i ukratko predstavila aktivnosti i rezultate ostvarene kroz projekt Participativno upravljanje prirodnim resursima, nakon čega je uslijedila panel rasprava, predstavljanje primjera dobre prakse, a do kraja konferencije slijedi još jedna panel rasprava o lokalnoj razini i uključivanju građana.

-Radili smo kroz dvije godine na projektu, ideja je bila uključiti građane izravno u teme upravljanja gradom, prvenstveno kad su u pitanju upravljanja prirodnim resursima, a kroz radnu skupinu koju smo oformili došlo je do teme otpada i to je tema završne konferencije.Uspjeli smo okupiti zanimljive paneliste, pa se nadamo da će sudionicima na konferenciji biti zanimljivo. Nakon ovog projekta naš ured bi htio i dalje surađivati s građanima, otvoriti kanale komunikacije, kako bi se spriječile nezgodne situacije kada građani ne znaju da se planiraju određeni projekti u gradu zato ih treba pozvati, informirati i čuti što oni o tome misle- rekao je Marko Ružić voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Cilj završne konferencije je potaknuti diskusiju o problematici i mogućim rješenjima u gospodarenju otpadom na lokalnoj i državnoj razini, potaknuti građane na sudjelovanje u politikama gospodarenja otpadom, doći do zajedničkih preporuka i cijelu temu o gospodarenju otpadom još više približiti javnosti.

Galerija slika

Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG Dobrović i Holy na završnoj konferenciji projekta #Sudjeluj VG