°C 11

Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane

15.02.2017.

ivana

„Zdravim“ i ekološkim porukama privezanima na balone djeca iz Dječjeg vrtića Žirek na Podbrežnici danas su darivali Velikogoričane, a oni su im morali dati obećanje da će se pridržavati poruke koje su dobili.

Bile su to poruke o zdravim prehrambenim navikama te poruke o korisnim eko navikama i savjetima.To je samo jedna od brojnih aktivnosti kojima se djece i odgajateljice u Dječjem vrtiću Žireku bave u sklopu projekta „Jedimo odgovorno“ kojeg provode od rujna prošle godine.

-Ovaj projekt Udruge Lijepa naša je zaživio u našem vrtiću ove pedagoške godine i provodi se od starije jasličke grupe do predškolske grupe. Nastojimo djecu uputiti i osvijestiti o važnosti zdrave hrane i da se jede odgovorno, domaće i sezonski. Jedan primjer je učenje djece u starijim jaslicama da se uzima manja količina hrane, pa ako žele da uzmu još, kako ne bi previše stavili u tanjur i potom bacali hranu, do složenijih zadataka u starijim skupinama gdje djeca uče da se kora od jabuke ne baca u smeće već služi za bio otpad i tako dalje- rekla nam je eko-koordinatorica u projektu „Jedimo odgovorno“ Željka Barać.

Učenje kroz igru

Posjećujući više skupina u dječjem vrtiću na Podbrežnici mališani su nam pokazali kako sve uče o zdravoj hrani.

-Učimo da jedemo zdravo i sezonsko, i što je nezdravo. Ako staneš na zdravu hranu ideš dva polja naprijed, a ako staneš na nezdravo ideš pet polja nazad-objasnio nam je Branimir koji je s prijateljima igrao društvenu igru učeći o zdravoj hrani.


S karticama koje su izradile tete igrala se Nina pokazivajući nam što je sve naučila.

-Ovo je bundeva, mrkva, tu je krumpir, i zelje, sve to jedemo da budemo zdravi i jaki, a ja volim jesti mrkvu i šljive-rekla nam je Nina.

I za trećim stolom igrale su se igre kroz koje uče o zdravoj hrani.

-Tražimo kartice s imenima i moramo ih spojiti sa slikom tog povrća. Ja trenutno tražim ciklu. Ne volim ciklu, ali mislim da je dobra za krv- rekao nam je Vito.

-Ja sam slikala crtež koji je mama napravila za kolače, ovdje je recept za kolače, piše kako se radi. Miješala sam kolač s mamom, a ovdje sam gledala kako se peče. Stavila sam kukuruzno brašno, jaje i vrhnje, i onda sam papala-rekla je Sara koja je u slikama prijateljima pokazala kako je radila tradicionalni kolač kod kuće, baš kao i njen prijatelj Stjepan.

-Radio sam kolač s bakom Nadicom i bio je fini kolač, stavio sam u pećnicu da se to skuha i onda sam jeo-rekao nam je Stjepan.

Uskoro će imati i svoj vrt

Među brojnim igračkama tu su i ručno izrađene vrste jela s kojima se djeca igraju i uče o zdravoj prehrani, no učilo se i o biljkama od kojih su napravili fine domaće čajeve.

-Sada crtamo kadulju, to je začinsko bilje. Od suhe kadulje se može raditi čaj, već sam ga pila i dobar je-otkrila nam je Lucija dok je s prijateljima iz grupe crtala kadulju na papiru.

Sve te aktivnosti vode prema tome da će u vrtiću na proljeće imati i svoj mali vrt u kojem će uzgajati voće i povrće.

-Osim što smo uspješno proveli naš projekt po kojem smo prepoznatljivi, uključili smo se u „Jedimo odgovorno“ jer se djeca doista time bave i da se što više potiče svijest nas građana, roditelja i svih skupa o eko odgoju, bez obzira na to što mislimo da oni uče od nas, često mi učimo od djece i tako oni sami doma potiču i nekad opominju roditelje na zdravu hranu, otpad, kako se boce ne bacaju u smeće već oni znaju gdje se to reciklira i takvim aktivnostima mislim da ćemo svi skupa pridonijeti zdravoj svijesti građana-rekla nam je ravnateljica vrtića Sandra Crnić.

Galerija slika

Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane Djeca "zdravim" porukama darivala Goričane