Novosti Sport Događanja

Djeca OŠ Vukovine posadila voćke i učila o njegovanju prirode

31.05.2022. / Klara Kosić

Da je ne samo važno, nego korisno i veselo saditi stabla pokazali su jutros učenici OŠ Vukovina koji su zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede odlučili zasaditi još desetak voćaka na njihovom postojećem voćnjaku.

Bio je to jedan od mnogih projekata učeničke zadruge „Daroviti i marljivi” koja se redovito dijeli u sekcije po tridesetak učenika koje pojedinačno djeluju da bi ostvarili zacrtani program. Jednu takvu sekciju čine „Vukovinski kreativci”, a o marljivosti i angažiranosti pričala nam je njihova učiteljica Tehničke kulture, Ljiljana Lozančić.

- Krenuli smo s našim školskim voćnjakom. Naša školska dunja je u jesen rodila, pa su učenici sjeckali dunje, a zajedno smo kuhali pekmez. Ispalo je desetak teglica pekmeza, neopisivo slatko. Onda smo se na zimu priključili lokalnoj udruzi Vukovina u Srcu i s njima upriličili Božićni sajam, a prihod je išao u humanitarne svrhe za malu Kiaru. Dalje smo imali Proljetni sajam, od kojega smo prihode namijenili izbjeglim obiteljima iz Ukrajine, a nedavno smo prvi put sudjelovali na Županijskoj smotri zadruga Zagrebačke županije gdje smo se predstavili proizvodom „Glagoljičke mozgalice”. Svaka sekcija napravila je uradak pa smo na kraju stvorili zgodan edukativni set slikovnica slovarica i drvenih slagalica, te platnenu vrećicu oslikanu motivima glagoljice. - kaže nam Ljiljana.

Zadruga je vrlo mlada, a stvorena je zahvaljujući predanim učiteljima i marljivim učenicima. Uz voditelje, učenici su pomagali iskopati rupu, prihraniti voćku, zatrpati natrag zemlji i zavezati voćku uz potporanj. Ništa od ovoga nije im novo jer OŠ Vukovina već od 2018. surađuje s eko-udrugom Zmag uz koje rade projekte uređivanja okoliša škole i sadnju voćaka.

- Mapirali smo okoliš škole i tražili zgodna mjesta za sadnju drveća i voćka. Nakon toga smo imali osposobljavanje učenika za eko-aktivizam – uočavanje ekoloških problema u svojoj zajednici i školi te nalaženje rješenja u obliku grupnog rada i suradnja predstavnicima vlasti. - kaže nam Anton Greganić., eko povjerenik za OŠ Vukovina.

Zadruga „Daroviti i marljivi” ne staje samo na svojoj školi. Potaknuti slatkoćom njihovog prvog pekmeza, ne staju samo na sađenju voćaka u svom dvorištu, već i u drugima.

- Prošle godine zasadili smo nekoliko stabala u Područnoj školi Buševec. Htjeli bismo i ostalim područnim školama zasaditi stabla baš zbog toga kako bismo potakli djecu da njeguju prirodu, da više sade nego što se pili i reže te da na taj način održe okoliš. - kaže ravnatelj škole, Damir Bedić.

Djeca su naučila njegovati prirodu, a možemo se samo nadati da će i odrasli slijediti njihov primjer – više saditi i manje piliti.

Podijeli