Novosti Sport Događanja

Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi

06.08.2023. / Anes Šuvalić

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u pratnji gradonačelnika Krešimira Ačkara obišao je danas goričko područje. Uvjerili su se kakvo je stanje na području Čičke Poljane, na kojem je bilo manjih problema na sifonu.

- Vrhunac vodnog vala prošao je Zagreb i imamo vršno opterećenje u oteretnom kanalu Sava – Odra. Iz tog razloga pratimo i kontroliramo situaciju duž cijelog kanala u dužini 30 kilometara. Poseban fokus je na zagrebačkim nasipima te zaštiti velikogoričkog područja i područja općina Orle i Rugvica. Tek danas ćemo imati maksimalni pritisak na nasipe na tom području – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Pozorno se prati pojava podvira ispod nasipa kako ne bi došlo do popuštanja nasipa, istaknuo je Đuroković.

- Mi smo u odnosu na 2010. godinu, kad smo ovdje imali prodore nasipa, nadogradili nasipe za 50 do 70 centimetara. Ako ćemo imati iste razine vode kao 2010. godine, ne bi trebalo doći do prelijevanja i moramo se koncentrirati na stabilnost nasipa. Ova nova kiša ne ide nam u prilog, kao i neki novi dotoci vode. Nećemo  ništa prepustiti slučaju. Sigurno ćemo u noć uči s vršnim opterećenjem, a svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi – rekao je direktor.

Osim oteretnog kanala Sava – Odra, manje probleme stvaraju dvije zapornice na sifonu u Čičkoj Poljani, koje se ne daju do kraja zatvoriti. Situacija je unatoč tome stabilna.

- Tijekom dana i ovdje očekujem zamjetnije opadanje vodostaja u oteretnom kanalu pa će se smanjiti i pritisak na ovo područje. Ukupna kazeta u zaobalnom području Čičke Poljane nije ispunjena, a dio vode ćemo izbacivati pumpama u Odransko polje. Pumpe su dovezene, a nasipi su stabilni. Tako da i taj neki porast vodostaja ne treba brinuti stanovnike ovog područja – zaključio je Đuroković.

 Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb Damir Pilčik zadovoljan je reakcijom snaga civilne zaštite na terenu.

- Ne može se reći da se nije na vrijeme i kvalitetno reagiralo. Napravljen je dobar posao u svim segmentima kojim sa sustav civilne zaštite služi i koje ima na dispoziciji te ih je stavio u službu jedinicama lokalne samouprave. Prvi put u stvarnoj situaciji koristili smo naš novi alat SRUK (sustav ranog upozoravanja na krize) i poslali poruku mještanima općine Brdovec – istaknuo je Pilčik.

Na terenu je bio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji od jučer navečer obilazi kritične točke na području Velike Gorice.

- Zahvaljujem svima koji su se stavili na raspolaganje 24 sata dnevno, kako bi iz ove elementarne nepogode naši sugrađani izašli neokrznuti. Velika Gorica u teškim situacijama koje su nas zadesile posljednjih godina pokazala veliko srce i jednu suosjećajnost jednih za druge. Ono što je najvažnije, sve je pod kontrolom te vjerujemo i nadamo se da će to ostati tako i dalje. Sve ono što je u ljudskoj moći smo činili i činimo te će tako biti i u budućnosti – zaključio je Ačkar.

Galerija slika

Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi Direktor Hrvatskih voda: U noć ulazimo s maksimalnim pritiskom na nasipe, svi će noćas biti na terenu i reagirati po potrebi

Podijeli