°C 12

Dan Grada uveličao i hrvatski premijer

14.12.2016.

Nefertum IT

Povodom Dana Grada Velike Gorice kojeg obilježavamo na blagdan svete Lucije, zaštitnice, Turopolja, 13. prosinca je tim povodom održana svečana akademija kojoj je uz brojne uzvanike nazočio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

U ispunjenoj dvorani Gorica okupili su se brojni uzvanici, a uz spomenutog premijera, u prvim redovima tu su bili ministar državne imovine Goran Marić, saborski zastupnici Goran Beus Richembergh i Mato Čičak, župan zagrebački Stjepan Kožić sa zamjenicima, gradonačelnici Zaprešića, Gline, Dugog Sela, Požege, Senja i drugih gradova te gradski vijećnici, ravnatelji raznih goričkih ustanova i dobitnici Nagrada Grada Velike Gorice.

akademija2016a.jpg

Kao domaćini okupljenima su se obratili gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović i dali presjek svega što je obilježilo grad i njegov razvoj ne samo u prošloj godini veći za vrijeme cijelog mandata sadašnjeg saziva Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Barišić spomenuo je što je sve napravljeno u Velikoj Gorici posljednjih godina od izgradnje Gradske dvorane, škole u Novom Čiču zajedno s dvoranom, Komunalnog centra, proširenja kapaciteta Veleučilišta Velika Gorica te vrtića na koje su posebno ponosni.

-Nakon puna dva i pol desetljeća izgrađen je novi vrtić, nadogradili smo vrtić u Pucekovićevoj, prije tri mjeseca krenuli smo s izgradnjom objekta u Svačićevoj na što smo posebno ponosni jer će u tom objektu DV-a Žirek vrtić pohađati tri skupine djece s poteškoćama u razvoju. Osigurano je 520 novih mjesta u vrtićima u kojima sada ima oko 2500 djece-istaknuo je Barišić kao jednu od najvažnijih investicija.

akademija2016c.jpg

"Gorica 20 20" je rezultat potreba naših građana

Gradonačelnik je dodao kako nagodinu očekuju početak gradnje najvećeg projekta, a to je realizacija Aglomeracije Velika Gorica, projekt vrijedan 50 milijuna eura za što se iščekuju i sredstva iz EU fondova, a što će riješiti problem kanalizacije u goričkim naseljima. Dio je to programa"Gorica 20 20".

- "Gorica 20 20" je rezultat potreba naših građana, da je to tako pokazuju i rezultati prošlih izbora. Danas u 2016. tek smo na pola puta realizacije tog programa kojeg smo si zacrtali, ali mogu s ponosom reći da je većina projekta u fazi dovršetka ili realizacije-rekao je Barišić stavivši naglasak i na gospodarski razvoj Grada kojem će pridonijeti novi proizvodni pogoni u Radnoj zoni Rakitovec.

-U gospodarskoj zoni Rakitovec nema više zemljišta za prodaju, prvi privatni investitori su počeli graditi pogone, uskoro će i zapošljavati na novim radnim mjestima što nam je i bio konačni cilj. Od važnosti je i završetak izgradnje putničkog terminala Međunarodne zračne luke dodao je Barišić.

akademija2016e.jpg

Najavio je i temeljitu reorganizaciju javnog prijevoza jer oko 25.000 građana svakodnevno putuje na posao prema Zagrebu i vraća se te je nužno iskoristiti i dodatne prometne pravce, naročito pri tome misli na povezivanje Gorice i Zagreba preko Domovinskog mosta.

-Gorica 2020 treba zaokružiti Veliku Goricu kao istinski, propulzivni i moderan grad uz sve one sadržaje koje građani trebaju za kvalitetno življenje i tu sigurno nećemo stati. Moramo i dalje raditi, omogućiti sugrađanima da ih što više radi u Velikoj Gorici. Možemo se pohvaliti s najvećom prosječnom plaćom u Hrvatskoj, imamo učinkovit komunalni sustav, ali ono što je pred nama je da omogućimo uvjetima i okolnostima da naši sugrađani ne troše svoje vrijeme na dugo putovanje na radno mjesto van Gorice. Gospodarstvo s 12 milijuna kuna prometa godišnje sudjeluje u ukupnom hrvatskom BDP-u ,ono na čem trebamo dodatno poraditi da omogućimo radna mjesta u blizini grada, stoga ćemo pokrenuti novi program poticanja otvaranja radnih mjesta pod nazivom "Raditi u Velikoj Gorici"- rekao je Barišić.

Istaknuo je kako Goricu očekuje i gradnja gradskog bazena, Veterinarskog instituta, Sortirnog centra Hrvatske pošte i dr.

-Zahvaljujući svim svojim građanima Velika Gorica svakodnevno raste i razvija se, ima prebogatu prošlost,dobru sadašnjosti i vjerujem perspektivnu budućnost, hoće li ona takvom biti, ovisi o nama samima. Pokazali smo da smo odgovorni u 20 godina postojanja Grada i pozivam vas da tako nastavimo zajedno i dalje-zaključio je gradonačelnik.

Ostvareni projekti kao rezultat suradnje i sinergije

Predsjednik Gradskog vijeća napomenuo je kako je i Gradsko vijeće dalo svoj obol u tome što je Gorica grad s najmanjom stopom nezaposlenosti.

- Na dobroj suradnji i sinergije temelje se mnogi dobri projekti koje smo ostvarili, tako danas pri kraju ovog mandata, možemo biti ponosni na ostvareno i što smo pridonijeli za stvaranje današnje slike Velike Gorice. Gorica je danas grad otvoren prema investitorima i usmjeren ka gospodarstvu i zato još bolje moramo stvarati konkurentne prednosti kao što su prometna infrastruktura i povoljan geostrateški položaj, u njima leži budućnost još većeg razvoja i nadam se da će investitori prepoznati to-rekao je Tomo Vidović.

akademija2016b.jpg

No, dodao je, nije ovih godina sve bilo idealno i nisu sve planirano ostvarili, pri tome misleći na donošenje Razvojne strategije Grada Velike Gorice koje nije uspio ostvariti sadašnji saziv Vijeća.

Premijer poručio: Imate partnera u Vladi RH

Premijer Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo povijesnu ulogu koju je nosila Plemenita opčina turopoljska, na grad u koji je Gorica izrasla te da će u Vladi RH Goričani imati partnera.

- Plemići Velike Gorice i Turopoljci često su kroz povijest bili posljednja obrana grada Zagreba od turskih osvajanja, pa sve do svježih sjećanja na obranu u Domovinskom ratu i posebno se ovdje želim ovdje zahvaliti svim braniteljima na slobodi i demokraciji koju danas uživamo-rekao je Plenković dotaknuvši se u govoru i drvene arhitekture Turopolja, današnjem standardu, i životu u Gorici danas.

akademija2016d.jpg

Gorica je grad u koji rado dolazim, ne samo u kontekstu kampanja i političkih dužnosti, mogu reći da svake godine izgleda sve bolje i privlačnije i želim vam čestitati  na dosadašnjim postignućima, i dati potpuru u realizaciji planova koje ste danas izložili, budite sigurni da u Vladi Republike Hrvatske imate pouzdanog partnera-poručio je Plenković.

Svečanu akademiju prigodnim nastupima obogatili su članovi Ansambla Lado te Gradski zbor Franjo pl. Lučić, a svečanost je završila podjelom Nagrada Grada zaslužnim pojedincima.