Novosti Sport Događanja

Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić

08.04.2021. / Maja Peranić

U asfaltiranje županijskih i lokalnih cesta Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije (ŽUC) uložit će u ovoj godini 21,7 milijuna kuna, a asfaltirano će biti oko 60 kilometara cesta. Potvrđeno je to danas za obilaska radova na asfaltiranju ceste u naselju Čret Posavski u općini Orle koje je obišao župan Stjepan Kožić.

Ervin Vujica, načelnik općine Općine Orle, rekao je da je cesta kroz Čret Posavski bila u iznimno lošem stanju i da je njezina sanacija bila neophodna ne samo zbog stanovnika koji žive u ovome naselju, nego i dvije veće firme koje se njome koriste. Također, cesta vodi i do poljoprivrednoga područja.

U općini Orle Hrvatske vode su zajedno sa sanacijom savskoga nasipa obnovile oko 7,2 kilometara cesta, koje su sastavni dio nasipačija se sanacija nastavlja

-U planu je sanacija nasipa od Drneka do Suše, u duljini od 12,5 kilometara, a u sklopu toga sanirat ćemo i oko 5,5 kilometara cesta. Investicija je prijavljena na Europskog fonda solidarnosti i otpornosti i nadam se da će radovi započeti u 2022.- rekao je Tomislav Suton, v.d. direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu.

Prilikom obilaska radova župan Kožić zahvalio je Hrvatskim vodama na ovom ulaganju. Ukazao je na nedostatno financiranje županijskih uprava za ceste. Njihov osnovni prihod je naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

-Temeljem zakona, izvorni prihodi ŽUC-a su daleko ispod onih koji su nužni za kvalitetno održavanje prometnica. Naknada koja se plaća pri registraciji motornih vozila se nije mijenjala od 2002. godine. Ne treba obrazlagati koliko su u tom razdoblju porasle cijene materijala i radova- rekao je župan, dodavši da treba 'popraviti' i niz drugih stvari kako bi iznos za održavanje županijskih i lokalnih cesta bio znatno veći.

-Nekada se za održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvajalo i deset lipa iz cijene litre benzina. Nakon što je takva praksa ukinuta izgubili smo značajne prihode, ali i mogućnost kvalitetnog održavanja cesta. U međuvremenu smo imali niz konferencija, razgovora i dogovora. Sadašnja Vlada ima sluha za rješavanje ovoga problema i nadam se da ćemo to u budućem vremenu riješiti- rekao je župan, dodavši da je u proračunu Županije za ovu godinu osigurano 5 milijuna kuna, kao pripomoć ŽUC-u za asfaltiranje prometnica.

Tomislav Landeka, ravnatelj ŽUC-a, rekao je da, unatoč nedostatnim sredstvima, Županijska uprava za cesta nastoji obnavljati prometnice u svakom kraju županije.

(foto: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić Cesta u Čretu Posavskom dobiva novi asfalt! Radove obišao župan Kožić

Podijeli