°C 1

Bliži se blagdan Svih Svetih – evo zašto se najmilijih treba prisjećati s osmjehom na licu

31.10.2020.

Juraj Odrčić

Ovaj pomalo sjetan blagdan prilika je da slavimo život onih koji više nisu s nama. Iako je običaj otići na groblje, zapaliti svijeću i polegnuti cvijet, ove godine napravite više od toga

Bliži se blagdan Svih Svetih, a s njime i Dušni dan kad se s ljubavlju, ali i sjetom prisjećamo najmilijih koji više nisu s nama. Mnogi su već krenuli s pripremom aranžmana, vijenaca i svijeća koje će položiti na grob svojih bližnjih i tako dostojno obilježiti blagdan posvećen njima. No, osim krizantema, ruža i drugog prigodnog cvijeća, sa sobom na groblje trebamo ponijeti i osmijeh. Iako je to tužan dan za nas, oni koji više nisu s nama zaslužuju da ih se prisjetimo s osmjehom.  

Naravno, to ne znači da ne smijemo pustiti koju suzu – i one su znak ljubavi i poštovanja, a naposljetku i ljudskosti. No kad već zapalite svijeću na grobu i položite cvijet, lijepo je ujedno nasmijati se svemu dobrome i lijepome što vas veže uz tu osobu.

Slavimo njihov život, a ne odlazak

Iako ovaj blagdan sam po sebi priziva sjetu, ne bismo ga trebali provesti samo u žalovanju i čežnji za onima koji više ne hodaju uz nas. Normalno je prepustiti se tuzi za voljenom osobom, ali ta bi osoba, umjesto suza, sigurno radije htjela vidjeti osmijeh na vašem licu. I to bi vam trebala biti misao vodilja ovog blagdana Svih Svetih – osmijeh za one koji se više ne mogu smijati. Iako to može biti teško, osobito onima koje su njihovi voljeni nedavno napustili, treba se sjetiti da sada počivaju u miru te imaju svoje mjesto u Raju. Upravo su nam te dvije riječi, Mir i Raj, kod gubitka voljene osobe najvažnije i zato su utkane i u sam naziv Pogrebnog poduzeća MiRaj koje vam želi da ovaj blagdan doživite kao priliku da proslavite život onih koji više nisu s vama.

Nakon odlaska na groblje okupite se s obitelji za stolom i provedite ovaj blagdan uz hranu, piće i priču o onima s kojima biste to sve rado podijelili da su tu. Njima u čast, dostojno i primjereno, podignite čaše i nazdravite životu koji su imali i životu kakav bi htjeli da za njih živite. Naposljetku, postoji li bolji način za odati počast pokojnima od prisjećanja na sve lijepe zajedničke trenutke i uspomene koje vas vežu uz njih?

Zato ove Sisvete zaista posvetite sjećanju na najmilije.

Vaš MiRaj.  

(promo)