Novosti Sport Događanja

Beroš o slučaju u Gorici: 'Najvažnije je da je djevojčica dobro, sve ćemo istražiti'

27.03.2020. / Petar Brnada

Priču samohrane majke koja je zvala hitnu pomoć za svoju kćer koja se previjala od bolova, ali pomoć nije mogla dobiti iz razloga što se majka nalazi u samoizolaciji, jutros je objavio Jutarnji list.

-Zvala sam Hitnu u Velikoj Gorici više puta, nisam ih svaki put mogla dobiti, ali uspjela sam, ipak, tri puta s njima razgovarati. Molila sam ih da dođu pomoći mojoj kćeri s temperaturom, koja se previjala od bolova, tako da nije mogla stajati na nogama. Odgovor je svaki put bio isti: ne možemo vam pomoći, dobili smo takav nalog, zovite epidemiologa. Pošteno sam priznala da su mi zbog kontakta s kolegom na poslu deset dana prije propisane mjere samoizolacije, ali da nemam nikakvih simptoma, a to je rezultiralo time da su djetetu, kao drugom kontaktu i potencijalno rizičnom, odbili pružiti pomoć. Zbog mjera samoizolacije, ali i zbog činjenice da imam još djece i živim sama s njima, nisam je mogla sama voziti u bolnicu- ispričala je majka Jutarnjem.

Kako je ispričala majka, zvala je na sve strane. Hitna pomoć ponavljala je da im ne može pomoći, jer ne odlučuju oni te su dobili takve upute, a s druge strane ljubazna epidemiologinja nije im mogla pomoći jer zdravstveni problem nije imao veze s njezinom strukom. Srećom, ta je epidemiologinja poziv ozbiljno shvatila i dala joj je telefonske naputke kako da pregleda kćer.

Zbog boli u donjem desnom dijelu trbuha posumnjala je na upalu slijepog crijeva i rekla im da nema druge nego da opet zovu Hitnu i da moraju doći, jer nema zakona koji im omogućava da uskrate pomoć nekome zbog sumnje na koronavirus. Nakon još jednog poziva Hitnoj prilikom kojega majka opet priznaje da je prisiljena na samoizolaciju, Hitna je ustrajala da ne može doći i preporučila im da odu na Rebro. No tamo nije došlo do olakšanja već su im rekli kako je odozgo stigla naredba da ih ne može primiti, te da moraju ići u Zaraznu.

Nakon što su nazvali Zaraznu, tamo su im rekli da se bave zaraženima i da simptomi upućuju na potrebu odlaska na kirurgiju i daju savjet da voze dijete u Dječju bolnicu u Klaićevu, gdje je kćer napokon zbrinuta. Kćer je na kraju do Klaićeve odvezao obiteljski prijatelj jer nisu htjeli riskirati da majka izlazi iz samoizolacije, što se pokazalo vrlo odgovornim.

'Lijepo i odgovorno od mame'

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj, Goran Roić, koji je na kraju i primio pacijenticu, kazao je za Jutarnji kako im je to bila prva pacijentica koja je prijavila sumnju na koronavirus, a pregled je indicirao hitni operativni zahvat.

-Puno nam je pomogao taj epidemiološki podatak, zahvaljujući njemu smo poduzeli sve preventivne mjere i s osobljem i u operacijskoj dvorani. Djevojku smo tretirali kao da je zaražena koronavirusom, iako je nalaz idući dan pokazao da je negativna. Jako je lijepo i odgovorno od mame, koja je unatoč tome što joj je dijete bilo loše i u bolovima, uspjela organizirati da je u bolnicu doveze obiteljski prijatelj, a ne ona sama. Tako nas je sve zaštitila- rekao je Roić novinarima Jutarnjeg lista.

Ravnateljica Hitne službe, Maja Grba-Bujević, za Jutarnji je rekla kako ne vjeruje u ono što su joj novinari kazali.

-To vam ne vjerujem! Može zvati tko kako hoće i tvrditi što hoće. Tri sata dnevno gubim na rekla-kazala- rekla je ravnateljica Maja Grba-Bujević kad su iz Jutarnjeg nazvali i pitali kako je moguće da Hitna odbija pomoći samo zato što je propisana mjera samoizolacije.

Tražila je od njih da sami prijave slučaj pa će se onda očitovati jer na rekla-kazala ne reagira. -Tek kad prijavite, provjerit ćemo audiozapis. Ako je to točno, bit će kažnjeni- rekla je Grba-Bujević. Na pitanje kakve su mjere propisane za djelatnike Hitne i jesu li doista dobili uputu da ne voze pacijente kod kojih postoji sumnja na koronavirus, odgovorila je da takvih uputa nema.

Ministar Beroš o slučaju

- Što se tiče djevojčice koja je operirana u Klaićevoj moram reći da je ona dobro i moram pohvaliti majku koja je prisebno i odgovorno reagirala u toj situaciji i rekla da je u samoizolaciji. Što se tiče svih okolnosti slučaja mi ćemo ih ispitati i vidjeti da li su se svi pridržavali uputa koje je izdao Stožer. Već sam zvao ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu jer je majka i s njima kontaktirala i sve ću istražiti - rekao je Beroš na jutrošnjoj pressici Nacionalnog stožera, dodavši da će organizirati i centre za visoku temperaturu, takozvane fiber ambulante većim u gradovima.

Podijeli