Novosti Sport Događanja

Bekavac i MOST protiv spajanja na zagrebački pročistač: Od europskog novca ne smijemo odustati

03.03.2021. / Maja Peranić

MOST Velike Gorice održao je jutros konferenciju za medije kako bi se reagiralo na, kako kažu, skandaloznu izjavu v.d. gradonačelnika Krešimira Ačkara rečenu na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a koja se odnosila na izgradnju pročistača u Velikoj Gorici. Ačkar je, naime, jučer kazao kako se vode pregovori sa stručnjacima kako bi se umjesto izgradnje pročistača otpadnih voda u Velikoj Gorici, gradski sustav odvodnje prespojio na zagrebački pročistač.

-Aglomeracija, iako je bila zima, ide u svome ritmu, za pročistač se savjetujemo i na zadnjem sastanku u Hrvatskim vodama bio sam stava da bi trebali ići sa spajanjem na zagrebački pročistač umjesto gradnje novoga. Prvotno zbog ekoloških razloga i blizine jezera Čiče, sve što bi mulj, mirisi, fekalije, štetno donijelo. No, tu smo uvjetovani da od samoga starta je plan bio gradnja i tu je niz problema koji nas je zadesio, kao što je s kućama koje su izgrađene nakon 2009. godine i nisu ušle u projekt. Ako uspijemo dobiti suglasnost Hrvatskih voda da idemo na zagrebački pročistač, koji sad koristi trećinu svojih kapaciteta, i ako matematika pokaže da je to isplativije i jeftinije od gradnje novoga pročistača, a i cijene su znatno otišle gore od vremena projektiranja, mišljenja sam da bi išli prema Zagrebu i mislim da bi to bilo dobro za građane – kazao je jučer Ačkar, nakon čega je upravo član kluba zastupnika MOST-a Alan Šembera potvrdio da ima punu podršku da se pročistač izmjesti s postojeće lokacije.

Danas iz velikogoričkog MOST-a stižu drugačije reakcije. Kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac smatra kako to spajanje na zagrebački pročistač nije nikakvo rješenje, štoviše upozorava da se radi o predizbornom političkom spinu HDZ-a, te kako odustajanje od izgradnje pročistača nije nikako, s financijske niti tehničke strane, dobro za Grad Veliku Goricu i građane.

-Čuvši jučer izjavu gospodina v.d. gradonačelnika na sjednici Gradskog Vijeća, izražavam nevjericu, oštro protivljenje i izričito nezadovoljstvo mogućnošću spajanja velikogoričke odvodnje na zagrebački pročistač. Smatram takav prijedlog ishitrenim, nestručnim i prije svega političkim-kazao je na početku Ivan Bekavac.

Podsjeća kako je Aglomeracija Velika Gorica projekt vrijedan pola milijarde kuna od čega će je 100 milijuna kuna namijenjeno upravo za izgradnju pročistača, te se od tog novca nikako ne smije odustati.

-Ta financijska sredstva neće teretiti džepove naših sugrađana, taj novac smo teškom mukom ishodili iz okvira europskih fondova. Znate da se okviri fondova vrlo rigorozno i precizno prate i upravo zbog toga, a uslijed nesretnih okolnosti ostavke bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića, zbog istražnih radnji, sumnje u kriminal njega i dijela njegovih suradnika došlo je u konačnici do poništenja natječaja za izgradnju pročistača koji je bio prethodno proveden. I zbog okolnosti ponuda koje su bile veće nego što su sredstva planirana. Te okolnosti su dovele do toga da je naš projekt aglomeracije zapeo na prvoj stepenici-kaže Bekavac.

Stoga je, tvrdi, neophodno osigurati nastavak projekta Aglomeracije i osigurati uvjete za provedbu prvog djela, a to je izgradnja pročistača za grad Veliku Goricu. S druge strane, Bekavac se slaže da je pročistač ipak potrebno izmjestiti s lokacije pored jezera Čiče.

-Slažem se u dijelu gdje se pročistač treba graditi nešto dalje od jezera Čiče jer sam uvjeren, prema riječima stručnjaka, kako nije idealno graditi pročistač većih kapaciteta nego je današnji u blizini jezera, nesaniranih pokosa i potencijalno opasnog okoliša-dodao je.


Kao razloge zbog kojih se protivi spajanju a zagrebački pročistač naveo je i skupu cijenu vode koju plaćaju Zagrepčani, te smatra kako okolnosti spajanja ne bi išle u prilog našim sugrađanima.

-Podsjećam kako upravo Zagrepčani plaćaju najskuplju cijenu vode u Hrvatskoj upravo i dijelom jer koncesionar koji bi upravljao pročistačem osigurao je takve okolnosti ugovora s gradom Zagrebom. Mislim da takve okolnosti sigurno ne bi išle u prilog građanima Velike Gorice-kaže Bekavac i dodaje kako ni tehničke mogućnosti ne idu u prilog Velikogoričanima:

-Tehničke mogućnosti izgradnje kanala cjevovoda do zagrebačkog pročistača su poseban problem jer je razlika u nadmorskoj visini između grada Velike Gorice i zagrebačkog pročistača ide na štetu nama jer bi se kanalizacija trebala odvijati protivno sili teži uz pomoć pumpi, energije potrošnje struje i dugoročno takvo rješenje je nestručno, neodrživo i neprimjenjivo.

Za kraj je istaknuo da se od sredstava zajamčenih od Europske unije ne smije odustati te kako građani moraju dobiti kompletan sustav aglomeracije i pročistač bez novog zaduženja Grada.

-Nemojmo zaboraviti, što je najvažnije, da rijetko koji Grad je uspio osigurati tako velika sredstva iz EU fondova, mi ne smijemo odustati od tih sredstava, Goričani moraju dobiti i aglomeraciju i pročistač u okviru Aglomeracije iz zajamčenih sredstava EU-a, a na ne iz kredita i opterećenja gradskog proračuna i naših džepova-kazao je MOST-ov kandidat za gradonačelnika.

Na naše pitanje kako to da je član njihovog kluba zastupnika u Gradskom vijeću Alan Šembera jučer podržao prijedlog o spajanju na zagrebački pročistač, Bekavac je odgovorio kako on ima pravo na svoje mišljenje, no možda nije u tom trenutku raspolagao svim informacijama.

-Gospodin Šembera je vijećnik kluba Mosta i kao takav ima pravo izreći, predložiti i podržati što želi. Mi smo takvog stava bili i ranije i tako će biti i dalje. Međutim, ovo što sam rekao je moj stav, kandidata za gradonačelnika i uvjeren sam da je taj stav ispravan i održiv, a posebno nakon razgovora sa stručnjacima koji su potvrdili moj bojazan koji sam prethodno ovdje istaknuo. Moguće je da gospodin Šembera tijekom rasprave nije raspolagao ovim informacijama koje sam iznio danas, međutim on sam o tome više može reći-rekao je Bekavac.

Budući da je prijedlog spajanja velikogoričke kanalizacije na zagrebački pročistač tek ideja o kojoj se pregovara sa stručnjacima, a koja bi u konačnici možda bila i isplativije rješenje za Grad upitali smo gospodina Bekavca podržava li u tom slučaju prespajanje, no odgovor je bio negativan. Odnosno, MOST-ov kandidat za gradonačelnika navodi kako se sredstva EU-a za izgradnju pročistača ne mogu prenamijeniti na izgradnju cjevovoda do spoja na zagrebački te da isplativije varijante od korištenja europskih sredstava u ovom slučaju nema. A ovdje se, kaže, radi samo o političkom spinu njegova protukandidata.

-To se ne može pokazati isplativijom varijantom za Grad jer ako Grad mora platiti i 2 kune za to, a ima ponuđenih pola milijarde kuna potrošiti na korist građana onda takva varijanta ne može biti povoljnija za Grad, a pokušaj prebacivanja fokusa javnosti koji je nama upravo HDZ i sumnja u kriminal bivšeg gradonačelnika i njegovih suradnika, fokus prebaciti s tog problema koji je opteretio i zaustavio Aglomeraciju prebaciti na izgradnju cjevovoda do zagrebačkog pročistača je politički spin koji nema veze s činjeničnim utemeljenjem-zaključio je Ivan Bekavac.

Podijeli