°C 2

Amazon stigao u Hrvatsku, prvi paketi već izlaze iz sortirnog centra u Velikoj Gorici

23.11.2020.

Petar Brnada

Iako za sada još nema službenih komentara iz Hrvatske pošte niti iz Amazona, posljednjih nekoliko dana Amazonovi paketi prolaze kroz Novi sortirni centar HP-a u Velikoj Gorici, piše Jutarnji list, tvrdeći tako da je napokon dogovorena suradnja u distribuciji paketa za hrvatsko tržište.

Izvršna direktorica korporativnih komunikacija Hrvatske pošte, Jo Kempen, Jutarnjem listu tek je kratko odgovorila da Hrvatska pošta ima sve više partnera - web trgovaca za koje dostavlja, te da ih ne smiju pojedinačno navoditi, niti otkrivati bilo kakve detalje ugovora. Kako je kazala Kempen, novi sortirni centar jedinstven je na ovom području te svi ozbiljni potencijalni partneri koji žele obići pogon, tu priliku i dobiju. Jako su orijentirani na web trgovce, kako globalne, tako i nacionalne, dodala je.

Dolazak Amazona predstavlja veliko olakšanje za sve ljubitelje online trgovine. Naime, iako je Hrvatska dio Europske unije, naši kupci u većini slučajeva godinama su bili zakinuti za povoljniju kupnju. Amazon prodaje polovicu vlastite robe dok druga polovica otpada na ostale trgovine pa je u tom slučaju Amazon tek posrednik. Dosadašnjom praksom svima onima koji su naručivali iz Amazona roba je stizala prvo u Njemačku, a tek onda bi se prepakirana poslala za Hrvatsku. Sve to, jasno, odvijalo se uz dodatne troškove koji bi onda značajno dizali cijenu samog paketa.

Podsjetimo, novi sortirni centar koji je niknuo upravo u našem gradu opremljen je i strojem za automatsko sortiranje paketa koji za sat vremena obradi i do 15 tisuća paketa. Ulaskom Amazona u „igru“ za očekivati je da će se broj paketa višestruko povećati. Hrvatskoj pošti to, naravno, pruža snažne mogućnosti širenja i učvršćivanja svoje pozicije na tržištu, no veći broj paketa sa sobom donosi i slabiju kontrolu pošiljki, pa se tako nadamo da ubuduće nećemo svjedočiti još ponekom slučaju u kojemu će glavnu ulogu igrati „poduzetni poštari“ koji će pakete zadržavati za sebe kao što je to potvrđeno u događaju iz prošlog tjedna pri čemu je utvrđena materijalna šteta od 210 tisuća kuna, ali i raniji slučaj iz siječnja kada je također „pao“ zaposlenik novog distributivno-sortirnog centra koji je krađom mobitela HP oštetio za više od 50 tisuća kuna.