Novosti Sport Događanja

Aktualni sat: Gradski vijećnici pitali za poništene natječaje u vrtićima, božićnice za umirovljenike, Majerovu ulicu...

01.12.2023. / Ivana Ćurić

Aktualnim satom otpočela je jutros u 9 sati 14. sjednica Gradskog vijeća na kojoj se nalaze 23 točke dnevnog reda o kojima će raspravljati gradski vijećnici.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Lucijan Maslać o poništenom natječaju za izbor ravnatelja DV Velika Gorica.

-U objavi stoji da je 20. studenog natječaj poništen za ravnatelja DV Velika Gorica, a stoji u obrazloženju da je poništen pod obrazloženjem da ako se nitko ne javi na natječaj, da će isti biti poništen. To je identično obrazloženje kao za DV Žirek. Poznata je činjenica da je bilo pet prijavljenih kandidata-poručio je Maslać na što je dobio šturi odgovor pročelnice Lane Krunić Lukinić da je to odluka Upravnog vijeća i da će odgovor dobiti pisanim putem.

Drugo pitanje uputio je gradonačelniku Krešimiru Ačkaru iz razloga što ne može to pitanje postaviti vijećniku na kojeg se odnosi:

-Je li vam se požalio koalicijski partner kako mu je bilo sjediti na predavanju Tanje Belobrajdić koja je govorila izmeđuostalog o Tihomiru Tomašiću Tihici koji je jedini Velikogoričanin po rođenju koji je pogubljen na Ovčari, a kojem je Odbor za imenovanje naselja ,ulica i trgova na kojem je na čelu član Domovinskog pokreta, odbio dati ulicu u našem gradu-pitao je Maslać.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako je upoznat s temom, no kao koalicijski partner ima sporazum o suradnji i ne bi ulazio u to.

-Sami ste rekli to nije pitanje za mene, a predlažem da to riješite na bilateralnom sastanku-dodao je gradonačelnik.

Vijećnik Vedran Zobec (HDZ) upitao je kojim demografskim mjerama će Grad Velika Gorica nastaviti biti među najuspješnijima u Hrvatskoj, a odgovor mu je dala pročelnica Krunić Lukinić.

-Sustavno se provode takve mjere u gradu, navest ću  neke od njih, tako za pomoć za novorođenčad Grad izdvaja 270 eura za prvo i drugo dijete, za treće dijete 1350 eura, a za četvrto i svako sljedeće 2000 eura. Od sljedeće godine kad je u pitanju predškolstvo uvodimo 10-satni besplatni program u vrtićima, a u sljedeće dvije godine izgradit će se dva nova vrtića kapaciteta do 400 mjesta. Na području školstva osigurali smo higijenske potrepštine za djevojke, za srednjoškolce s boravištem i prebivalištem na području grada osigurali smo jednokratne naknade od 120 eura, također imamo i stipendije po uspješnosti i socijalnom statusu. U svim školama sufinancira se produženi boravak, jednokratna novčana pomoć za djecu s četvero i više djece i dr-pobrojala je pročelnica neke od mjera.

Nogostupi u planu

Vijećnica Ivana Belošević upitala je za Ulicu Dolenec u Buševcu i njeno uređenje.

-Grad je posebnu pozornost posvetio nogostupima, pa se tako kada se rekonstruira prometnica rade se nogostupi s jedne ili obje strane ulice ovisno koliko ima mjesta. U planu je završiti nogostup u Petrovini Turopoljskoj, Šiljakovini kod groblja i do kraja godine u Ščitarjevu. Projektno-tehnička dokumentacija gotova je za još nekoliko projekta, Ul. Svete Barbare u Velikoj Mlaki, zatim u Selnici u glavnoj ulici, a planirana je dokumentacija za ulicu u Starom Čiču, Jagodnom i Velikoj Kosnici što planiramo završiti sljedeće godine. Ulica Dolenec u Buševcu također je u planu za rekonstrukciju s oborinskom odvodnjom, a paralelno s uređenjem napravit će se i nogostup-odgovorio je dogradonačelnik Neven Karas.

 

Problematična križanja

Vijećnik Damir Slojšek (MOST) pitao je kada će se početi rješavati problematična raskrižja u gradu (Fabijančićeva-Kovačićeva, semafor na Aveniji pape Ivana Pavla II, Miošićeva-Kurilovečka i dr.)

-153-brigade i Zelene aleje, u dogovoru smo s Hrvatskim cestama i oni pripremaju rekonstrukciju križanja, ai nemamo informaciju u kojoj su točno fazi, vozači se ne drže ograničenja, dosta je opasno, prometno je dosta, tražimo i da se osvijetli. Križanja na Papinoj aveniji u nadležnosti su i uvode novi sustav nadzora, znaju za te probleme. Prometnice koje su u našoj ingerenciji planiramo izradu tehničke dokumentacije kako bi te probleme riješili, u nekima postupcima radimo prometne elaborate da budu sigurna za pješake prvenstveno, ali i za sve sudionike u prometu. Projekti su u različitim fazama-odgovorio je pročelnik Dubravko Katulić.

Vijećnik Ivo Jelušić (SDP) pitao je za radove u Majerovoj ulici te predložio postavljanje QR kodova na table s nazivima ulica kako bi putem pametnih telefona dobili opis o osobi po kojoj su imenovane ulice.

-Prijedlog je više nego dobar, prihvaćam ga-odgovorio je gradonačelnik.

Za radove u Majerovoj ulici odgovorio je pročelnik Katulić:

-Majerova još nije gotova, plaćeno je ali postoji garancija i izvođač će ispraviti uočene nedostatke.

Vijećnik Stipo Duvnjak pitao je u kojoj fazi je vatrogasni dom kojeg iščekuje Novo Čiče.

- Grad ima sluha kad je vatrogastvo u pitanju, znate da to nije jedini vatrogasni dom koji se gradi na našem području. Bilo je određenih problema, ali došli smo u završnu fazu s dokumentacijom, trenutno je u fazi pregleda ponuda i do kraja godine očekujemo da će postupak biti završen, potom očekujemo potpisivanje ugovora, te ubrzo nakon i početak radova na izgradnji doma u Novom Čiču-odgovorio je dogradonačelnik Karas.

Vijećnik Mario Zdelar osvrnuo se na problem Jelačićeve i Lomničke ulice.

-Riješavamo Jelačićevu, ide u punom profilu s oborinskom odvodnju i rješavamo problem Jelačićeve ulice, nakon što smo u Kurilovcu riješili i problem Tesline. Postoji i problem Lomničke ulice, i ona je prioritet, ali ne možemo u dvije i pol godine riješiti sve probleme koji stoje desetljećima. Sukladno mogućnostima Proračuna riješit ćemo i preostale-poručio mu je gradonačelnik.

Vijećnik Tomislav Hubak upitao je za božićnice za goričke umirovljenike.

-Uskrsnice i božićnice su postale standard u Velikoj Gorici. Neki su ih kad smo uveli, najveće do tad iznose, govorili da su to „izbornice“, ali vidi se da je i u ovoj, trećoj godini mandata povećavamo iznos i one su za umirovljenike s najmanjim primanjima sada 110 eura što je najveći iznosu u Hrvatskoj-istaknuo je Ačkar.

Uskoro više...

 

Podijeli