Novosti Sport Događanja

Aktualac: Najavljeni projekti Interpretacijski centar Andautonija, VG Bazen i Biciklistička staza do Male Bune

28.11.2022. / Redakcija

Počela je 9. sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice na kojoj glavnu pažnju plijeni gradski proračun, a gradonačelnik je prije izglasavanja Dnevnog reda iskoristio priliku da se zahvali na dugogodišnjoj službi tajnici Gradskog vijeća Mirjani Pontoni, kojoj je ovo bila posljednja sjednica.

Aktualni sat počeo je s pitanjem Horvačića (HSS) zanimalo je kada će biti izgrađeni nogostupi u Ulici Dolenec u Buševcu, glavnoj prometnici u Okuju te u Tratinskoj u Lukavcu, a osvrnuo se i na kašnjenje radova u Buševcu i Ogulincu, gdje je asfaltiranje trebalo biti gotovo do 10. studenog, a radovi su još u vijek u pripremnoj fazi.

- Zimski period je tu. Direktor Višić je odgovorio da će priprema za asfaltiranje biti od 3. do 20. listopada, a samo asfaltiranje od 20. listopada do 10. studenog. Svi znamo koji je danas datum. Tek je pola pripremnih radova u Buševcu napravljeno, a u Ogulincu još nije ni počelo - rekao je Horvačić.

Gradonačelnik je upoznat sa situacijom kašnjenja radova u Buševcu i Ogulincu, a što se tiče izgradnje nogostupa odgovorio je da je izgradnja u planu, ali još nema specificiranog datuma.

Vedrana Zobeca (HDZ) zanimalo je koliko je bilo prijava za natječaje za stipendije i koliko je stipendija (s iznosom) dodijeljeno, a također se zainteresirao za stadij izgradnje poduzetničkog inkubatora.

Za poduzetnički inkubator rok izvođenja radova je 12 mjeseci, a po pitanju stipendija, gradonačelnik Ačkar odgovorio je da su trenutne stipendije po uspješnosti i socijalnom statusu u završnoj fazi.

- Od iduće godine ćemo imati standardne stipendije, 20 studentskih stipendija i trideset učeničkih. Također ćemo stipendije za deficitarna zanimanja povećati od trideset na pedeset, jer se pokazalo da su deficitarna zanimanja puno traženija nego prijašnjih godina. Ukupna vrijednost toga je preko milijun kuna, a što se tiče trenutnih stipendija po uspješnosti i socijalnom statusu, one su sada u završnoj fazi - odgovorio je gradonačelnik.

Stipo Duvnjak (HDZ) otvorio je pitanje projekata Velike Gorice koji su prijavljeni Europskoj uniji, za što je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas imao spreman odgovor.

Naime, prijavljena su dva natječaja za obnovu i izgradnju dječjih vrtića u Kolarevoj i u Kurilovcu u vrijednosti preko 13 600 000 kuna, a tim vrtićima stvorilo bi se 336 novih mjesta za djecu od jedne godine starosti do polaska u školu.

Što se tiče ostalih projekata, Karas je istaknuo tri prijavna obrasca koji se odnose na turizam: projekt Interpretacijskog centra Andautonija, VG Bazen te Biciklistička staza do Male Bune.

- Arheološki park Andautonija nema nažalost zatvorenog prostora, adekvatnog parkirališta, popratnih sadržaja ni ugostiteljskih objekata. Izgradnjom interpretacijskog centra popularizirao bi se razvoj turizma u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji koji bi privlačio posjetitelje iz cijeloga svijeta - objasnio je Karas.

Projekt VG Bazen trebao bi pak rezultirati izgradnjom olimpijskog bazena, atraktivnog bazena sa sadržajima, sunčalište, te bi se u postojećem bazenu izvršile određeni prepravci i dorade da se stavi u što kvalitetniju funkciju.

Biciklistička staza, pojasnio je, trebala bi se protezati od nadvožnjaka preko oteretnog kanala Sava-Odra do Male Bune, s tim da bi ju do Groblja Kušanec pratila i pješačka staza, a zatim bi se od groblja pa do Male Bune protezala samo biciklistička.

Duvnjaka je također zanimalo radi li se nešto po pitanju uštede sredstava za režijske troškove gradskih financiranih javnih zgrada poput vatrogasnih domova ili domova kulture.

- Već smo ovo ljeto poduzeli određene radnje kada smo vidjeli kuda se kreću cijene energenata. Nasreću nije došlo do eksplozije cijena za naše javne ustanove, no bez obzira na to naše službe paze na to i u fazi su priprema detaljnih preporuka i uputa koje će se uputiti svim proračunskim korisnicima radi postizanja ušteda i racionalnog gospodarenja gradskom imovinom - odgovorio je Karas.

Bilo je samo pitanje kada će početi rasprava o javnom prometu, a započeo ju je Ozren Robić (SDP) s vrlo aktualnim: s obzirom na probleme produživanja ugovora sa ZET-om, tko će voziti Goričane iduće godine?

Ačkar je potvrdio da gradonačelniku Zagreba, Tomislavu Tomaševiću, nije u interesu voziti lokalni prijevoz Velike Gorice, ali detaljnije informacije prepustio je Dubravku Katuliću da ih razjasni.

- Dobili smo dobre informacije od jedne firme u vezi javnog prijevoza i u tom smjeru smo uskladili natječajnu dokumentaciju. Još razmatramo povećanje cijene goriva. Zajedno s Fakultetom prometnih znanosti radimo formulu vezanu uz povećanje subvencija u slučaju povećanja cijena goriva koju ćemo ubaciti u projektnu dokumentaciju. Očekujem da ćemo sljedeći tjedan raspisati javnu nabavu za lokalni linijski prijevoz - rekao je Katulić.

Robić se također osvrnuo da je gradonačelnik svojedobno spomenuo nezadovoljstvo izvedenim radovima na 36 ulica. Zanimalo ga je što je s garancijama koje je gradonačelnik dignuo glede toga.

Ačkar je istaknuo da su pojedine prometnice znatno popravljene otada, poput Zvonimirove u Hrvatskim Velikanima, Donja Lomnica, ulaz u Veliku Mlaku i sl.

- Svi popravci su produkt upravo tih garancija izvođaču. Već sada je vidljivo koliko je popravljeno o samome trošku izvođača - odgovorio je gradonačelnik.

Ivo Jelušić (SDP) prokomentirao je kvalitetu radova u nedavno završenoj Majerovoj ulici koja je ponovno prekopana preko šahtova i pitao što se radi da se zaštiti interes grada. Gradonačelnik se načelno s njim složio oko rekonstrukcija, no odgovor je prepustio pročelniku Katuliću.

 - Majerova nije gotova. Gotova je kada mi preuzmemo cestu. Primijetio sam da se rade na oknima na križanju Majerove i Šetalištem Franje Lučića. Znalo se unaprijed da će se trebati poduzeti dodatne radnje. Cesta nije preuzeta, stručne službe imaju nadzor, a prije samog plaćanja okončane akcije još će se jedanput provjeriti i vidjeti jesu li svi detalji riješeni - odgovorio je Katulić.

Drugo Jelušićevo pitanje ticalo se rada nedjeljom, a pozvao je Grad da donese odluku glede rada nedjeljom u zimskim danima gradske tržnice koja je pod njegovom ingerencijom.

Ačkar se složio s Jelušićem o radu nedjeljom, ali istaknuo je da treba prvo porazgovarati s OPG-ovcima o toj odluci.

- Ako je njima interes zatvoriti nedjeljom, nama je to najmanji problem - odgovorio je.

Zvonko Kunić (Milan Bandić 365) pitao je je li sporazum o povratnim letovima na Daleki Istok još uvijek operativan i aktivan te koji su rezultati suradnje s Pekingom. Drugi sporazum predviđao je novi nacionalni stadion, a Kunić je pitao kada će Velika Gorica dobiti taj stadion i može li dobiti uvid u sporazum. Za oba pitanja odgovoreno mu je da Velika Gorica nije imala nikakve benefite od toga i da je sve bilo prije mandata trenutnog gradonačelnika.

- Sportska zona između Sportske dvorane i Radnika zaslužuje jedan kompleks koji bi bio u nivou toga, ali realizacija sporazuma s gospođom iz Kine koju nikada nisam upoznao, još nije doživjela svjetlo dana - odgovorio je gradonačelnik.

Kakva je potrošnja proračunskih sredstava zanimalo je Damira Slojšeka (MOST), koji je tražio da se informacije o potrošnji objavljuju na službenoj gradskoj stranici, a gradonačelnik Ačkar obećao mu je da će se informacije objaviti do kraja godine.

Drugo pitanje se odnosilo na rješavanje problema na križanjima Ulice Ivana Pavla II. i D30, rješavanje prometnog čepa kod križanja Sisačke i D30 te izlazak s Meridijana 16 na D30.

Gradonačelnik mu je odgovorio da su Hrvatske ceste pod čijom je ingerencijom raskrižje Meridijana 16 s D30, osigurale sredstva za spomenuti problem, te će možda već ove godine postaviti semafore za Meridijan 16, a ostale je situacije objasnio pročelnik Katulić.

- Već više puta smo ukazivali Hrvatskim cestama te probleme. Oni su postavili video nadzor kao odgovor. Što se tiče raskrižja Sisačke i D30, Hrvatske ceste su pristupile tom problemu zaista ozbiljno. Skretači su prekratki, pa će se produžiti, no to će imati jedan nedostatak. Skretanje prema ZTC-u neće biti dozvoljeno od strane Velike Gorice, nego samo od strane Siska - objasnio je, nadodavši da će Hrvatske ceste krenuti s rekonstrukcijom sljedeće godine.

 

Ivana Belošević (HDZ) vratila se na temu Aglomeracije. Zanimalo ju je kada bi se konačno počeo raditi pročistač, na što joj je direktor VG Vodoopskrbe Višić obavijestio da je sve još uvijek stoji s obzirom da je poništena odluka o odabiru izvođača radova.

Lucijan Maslać (HSP) uputio je pitanje Službi za mjesnu samoupravu u vezi objavljivanja informacije o raspodjeli sredstava za rad mjesne samouprave. Odgovorio mu je pročelnik Dražen Bačurin.

- Sva su sredstva raspoređena na osnovu tri kriterija. Jedan je površina same gradske četvrti mjesnog odbora, drugi je broj stanovnika, treći je stupanj razvijenosti. Mjesni odbori su malo kasnije ove godine obaviješteni, pa ćemo u ovom proračunu objasniti sve - odgovorio je Bačurin.
Ivan Bekavac (MOST) osvrnuo se na izgradnju centra za starije osobe.
- Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 7. studenog na upit za izgradnju Centra za starije osobe dalo je odgovor da u sklopu nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđeno je 370 milijuna kuna i u tijeku je izrada javnog poziva za izgradnju centara za starije osobe. Ministarstvo je sklopilo brojne sporazume s gradovima, no s Gradom Velika Gorica nije sklopilo sporazum - rekao je i pitao zašto to nije napravljeno.

- Prepuštam vremenu da vidite do kraja mandata gdje će biti starački dom, tko je pokazao interes. Natječaj još nije raspisan - odgovorio mu je gradonačelnik.

Drugo pitanje ticalo se inicijative GČ Rakarje za nabavku radova za postavljanje podloge na kombiniranom igralištu u Rakarskoj ulici, no tijekom natječajnog postupka su se mijenjali uvjeti natječaja i optužio namještanje natječaja.

Gradonačelnik mu je odgovorio da nema informacije o slučaju u Rakarju i iskazao nadu da je prijavio nadležnim institucijama.

- Iznijeli ste ovdje niz tvrdnji za strašne kriminalne radnje koje ja neću tolerirati u svome gradu. Ako ste već to iznijeli, nadam se da ste poslali prijavu DORH-u i USKOK-u -odgovorio je Ačkar.

Na kraju, Anri Targuš (HDZ) pitao je u kojem je stadiju izrada ciljanih izmjena prostornog plana te kakav je status projekta uređenja biciklističke staze.

Odgovorila mu je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, Gordana Mikulčić Krnjaja.

- U ovom trenutku je već dostavljen prijedlog ciljanih izmjena, tako da kad se usuglasi prijedlog bit će provedena i javna rasprava - objasnila je Mikulčić Krnjaja.

Pitanje statusa projekta uređenja biciklističke staze gradonačelnik je iskoristio da objasni kako bi završni scenarij trebao izgledati.

- U izradi je dokumentacija za izradu biciklističke staze od Velike Gorice prema Maloj Buni i biciklistička staza prema Starom Čiču sa skretanjem prema jezeru. Do proljeća bi trebala biti gotova pješačko-biciklistička staza uz jezero Vukovinu i stari radar, i trebala bi izlaziti u samome Starome Čiču. Dugo se rješavao problem imovinsko-pravnih odnosa koji je sada u završnoj fazi. Većina će biti financirana od strane Države, Europske unije i Grada. Cilj pješačko-biciklističkih staza je projekt "Tri jezera" kojim bi građani mogli od iz Velike Gorice voziti prema jezeru Vukovina i prema Starome Čiču te od Staroga Čiča ulicom uz jezero Ježevo i glavnom ulicom uz Čiče, a pješačko biciklistička staza  spojila bi se s odvojkom na glavnoj trasi. Oslobodili smo teren i priredili stazu za asfaltiranje. Time ćemo dobiti sportsko-turističku atrakciju, a cilj je da do kraja mandata sve bude riješeno - odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

 

Podijeli