Novosti Sport Događanja

'Zrakoplovci' u međunarodnom projektu osposobljavanja za bespilotne letjelice, već su nabavili dva drona

25.11.2020. / Petar Brnada

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina s Hrvatskom poštom te partnerima iz Grčke, Cipra i Njemačke sudjeluje na projektu naziva „Innovative Training Curricula for Drone Controllers“ odnosno Fly VET Up!.

Iz Zrakoplovne škole doznajemo da je riječ o projektu financiranom sredstvima iz Programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva, a putem Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog u rujnu 2020. godine s Agencijom za mobilnost i programe EU za provedbu projekta.

-Kroz projekt će se izraditi Kurikulum za upravljača dronova koji će potom primjenjivati relevantno osoblje partnerskih organizacija. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti Škola će razviti i suradnju s domaćim i međunarodnim tvrtkama i institucijama s ciljem promicanja i pružanja kontinuirane obuke te stjecanja novih znanja. Nositelj projekta je HP – Hrvatska pošta d.d., a partneri u projektu su uz našu Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina, Grčka i Ciparska pošta, te tvrtke Dronint, AKME i  BK Consult- pojasnio je ravnatelj Zrakoplovno-tehničke škole, Vedran Šarac.

Pomoć u stjecanju praktičnih vještina i njihovo učinkovito integriranje u posao u skladu je s prioritetom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a područja koja će se razvijati unutar projekta su: IKT - nove tehnologije - digitalne kompetencije, zatim pitanja tržišta rada uključujući i karijerno usmjeravanje/nezaposlenost mladih, te novi inovativni kurikulumi/obrazovne metode/razvoj tečajeva osposobljavanja.

-Naša škola će uz grčki AKMI unutar projektnog tima kao institucija za stručno osposobljavanje raditi na dizajniranju i razvoju profila zanimanja rukovatelja bespilotnom zrakoplovom/dronom, kao i na dizajniranju i provedbi programa profesionalnog osposobljavanja- kaže ravnatelj Šarac. 

Projekt Fly VET Up! otpočeo je 2. studenog ove godine i trajat će 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta iznosi 214.382,00 EUR. Prvi sastanak svih partnera održat će se u četvrtak, 26. studenog, online putem MS Teamsa s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Od školske godine 2020./2021. u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina oformljena je izvannastavna aktivnost pod nazivom AeroDron u svrhu upoznavanja i razvijanja novih tehnologija te su nabavljena dva drona što će biti dodatni doprinos radu na projektu.

Podijeli