Novosti Sport Događanja

Volonteri Kumičića uspjeli! Kravice Štefica i Gorica davat će mlijeko mališanima Tanzanije

17.01.2022. / Maja Peranić

Štefica i Gorica imena su dviju kravica koje će učenici OŠ Eugena Kumičića donirati mališanima škole u Tanzaniji. Akcijom koju su proveli članovi volonterskog kluba „Kumičić volonteri” prikupljeno je 13 960 kuna što je dovoljno za kupnju dvije krave i proširenje postojeće štalice.

Kako su izvijestili iz škole, krave će biti kupljene u Tanzaniji i poklon su učenicima škole De Paul u gradu Mbinga. Svi učenici te škole boluju od HIV-a, a zdrava prehrana im je izrazito važna kako bi lijekovi djelovali.

Krave će kupiti brat Leopold koji je voditelj škole, a izrazio je veliku zahvalnost i sreću zbog donacije jer krave su u Tanzaniji vrlo skupe, ali vrlo cijenjene i važne radi mlijeka koje je dostupno jedino na ovaj način, objašnjavaju iz Kumičića.

-To je posebna vrsta krava koje su navikle na klimatske uvjete koji vladaju u Tanzaniji i daju do 15 litara mlijeka. Inače, klima u Tanzaniji nije toliko vruća kao u nekim drugim dijelovima Afrike, tako da ima dovoljno zelenila koje služi kravama kao hrana. Za razliku od naših krava, one imaju grbu na leđima u koju pohranjuju masti i njihovo mlijeko je vrlo bogato mliječnim mastima. O kravama će se brinuti brat Leopold i časne te zaduženi djelatnici škole, ali pomagat će i djeca koja su u Tanzaniji naučena raditi sve poslove već od vrtićke dobi o čemu su naši učenici imali priliku čuti kroz predavanja i prezentacije volonterki Udruge RAFIKI-poručili su iz OŠ Eugena Kumičića zahvalivši svima koji su sudjelovali u akciji i podržavali je od samog početka do kraja.-Bilo je iznimno zadovoljstvo gledati koliko su se učenici, ali i djelatnici, roditelji (čak i bake i djedovi) naše škole angažirali i svakodnevno informirali o tijeku akcije i saživjeli s njom. Učenici su čak inicirali i biranje imena za krave. Tako da će imena Štefica i Gorica odzvanjati i u Tanzaniji-dodali su iz Kumičića.

(foto: OŠ Eugen Kumičić)

Podijeli