°C 19

Više od 600 sudionika Fašničke povorke: Stižu Asterix i Obelix, Šeici iz Dubaija, a sprema se i kolinje i sprovod

17.02.2020.

Petar Brnada

Zaključen je popis sudionika ovogodišnje Fašničke povorke, koja će iz Školske, Zagrebačkom do Parka Franje Tuđmana krenuti u subotu, 22.2. od 14 sati, javljaju iz Turističke zajednice Velike Gorice.

Popis maskiranih skupina i parova bogat je i raznolik, a publici će se predstaviti 21 grupa s više od 600 sudionika. -Nećemo ništa odavati, jer ova ćete iznenađenja vidjeti i upoznati na ulici, no spomenimo kako su i ove godine naši Turopoljci, ali i gosti, jako maštoviti- kažu organizatori.

Stižu Asterix i Obelix, Pinokio, Šeici iz Dubaija... Sprema se i jedno kolinje ali i sprovod, jedna opera i klimatske raznolikosti, popravljat ćemo brodove, morske i svemirske, pit ćemo pive, plesati na kiši...

Gosti iz Bugarske, Pavučnjaka, Međimurja...

Uz naše domaće grupe, udruge, folkloraše, stare i mlade, stižu nam i uvijek rado viđeni gosti iz Pavučnjaka, Međimurci iz Turčišća ili pak Istrijani, a za titulu najglasnijih i ove će se godine boriti Bugari koji stižu s obilježjima Festivala Surva, tradicijskih figura, sličnih našim zvončarima.

Riječ je o tradicionalnim maškarama koje oživljavaju na dan 14. siječnja, na blagdan Surve, kada maskirani mladenci, svećenik, predvodnice i medvjedi ulaze u selo, pale vatre zadirkuju ljude i dobro se zabavljaju. Karakteristika ovih maškara je da su velike i glasne, pa tako tjeraju zimu i dozivaju proljeće.

U šatoru Neno Belan, Barabe i Saturnus

-Zato, ne propustite subotu! Bit će tu puno smijeha i dobre zabave, a nakon uličnog veselja slijedi ono u šatoru. Tamo vas, uz krafne i finu gastro ponudu od 16 sati čekaju Barabe i Saturnus, a u 21 sat počinje veliki fašnički koncert Nene Belana- poručuju iz Turističke zajednice.

Evo i satnice:

-13-14 Dolazak i prijava Fašničkih grupa

-14- 16 Fašnička povorka (Školska ulica- Zagrebačka - Park dr. Franje Tuđmana), od 15 h Zabava i ples pod maskama u fašničkom šatoru

- sadržaji za velike i male, gastro ponuda, krafne

- proglašenje pobjednika 111. Turopoljskog fašnika

- glazbeni program: Saturnus band i Barabe

- 21h koncert Neno Belan i Fiumensi