°C 30

Vino, rakija, a može i limončelo: Proizvodnja i konzumacija alkohola unutar obitelji Belaj

20.11.2019.

Romana Šimek

Melanija Belaj u Muzeju Turopolja predstavit će svoju knjigu ‘Vino, rakija, a može i limončelo: etnografija obiteljske proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića’.

Knjiga iz etnološke i kulturnoantropološke perspektive prikazuje i interpretira proizvodnju i konzumaciju alkoholnih pića u specifičnom obiteljskom kontekstu. 

Vodeći čitatelje od upućenog i zanimljivo predstavljenog pregleda literature, preko kritičkih i metodoloških kontekstualizacija svojeg višegodišnjeg etnografskog istraživanja do interpretacija uloga alkoholnih pića u stvaranju mjesta, kao i u izgradnji osobnog, obiteljskog, lokalnog, regionalnog i rodnog identiteta.

Melanija Belaj pokazuje zašto je i na koje načine o praksama obiteljske proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića moguće razmišljati kao o kulturi obiteljske proizvodnje i konzumacije.

-Knjiga doprinosi afirmaciji područja istraživanja kulture prehrane pa time i pića u hrvatskoj etnološkoj znanosti, no također otvara prostor za razumijevanje uloge istraživača u etnološko-kulturnoantropološkim i srodnim istraživanjima. Uvid u prakse proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića u obitelji, promišljanje njihova privatnog i javnog diskursa, pridonosi razumijevanju gospodarske grane, uglavnom vinogradarstva, u izgradnji identiteta određene obitelji te šire lokalne zajednice. Osim toga, autorica je u knjizi suptilno promišljajući rodnu dimenziju praksi povezanih s proizvodnjom i konzumacijom alkoholnih pića u obitelji, ukazala na važnu ulogu žene u spomenutim praksama koja u srodnim istraživanjima domaće etnološke znanosti prije nije bila dotaknuta- kazala je Ana-Marija Vukušić, iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Knjigu će predstaviti Jelena Ivanišević i Ana-Marija Vukušić, u srijedu, 20. studenoga 2019. godine s početkom u 19 sati.

foto: Melanija Belaj/Facebook