°C 1

VIDEO: Serval? Da, serval! Afrička divlja mačka luta Turopoljem!

11.12.2019.

Juraj Odrčić

Turopoljski lug, prostor zbog raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta zaštićen kao Natura2000 područje, posljednjih je dana postao utočište životinji koju nikako ne bismo očekivali na našem području jer ona jednostavno njemu ne pripada.

Prije nekoliko dana čitatelj iz Rakitovca ustupio nam je video snimak, kako se činilo na prvu, velike euroazijske mačke - risa. U potrazi za odgovorima što ris radi tako daleko od svog prirodnog područja, a s obzirom na posljednja viđenja čagljeva i vukova na našem području, dali smo se u potragu za odgovorima. I oni su nas iznenadili.

Na snimci koju možete pregledati nije snimljen ris već serval - afrička subsaharska divlja mačka! Serval je mačka srednje veličine koja naraste do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima. Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10 tisuća dolara. A prema posljednjim informacijama to je bila i sudbina ove životinje koja danas luta šumom turopoljskog luga.

Čitatelj nam je opisao susret s ovom divljom mačkom, a kako pokazuje i video snimka, životinja ima ogrlicu. Obratili smo se stručnjacima s Veterinarskog fakulteta koji su nam potvrdili da se radi o servalu, a od njih smo doznali neslužbenu informaciju da je tijekom ljeta ova životinja pobjegla vlasniku u Sloveniji gdje su je u kolovozu i snimili lovci. S obzirom na rijetkost ove životinje zaključili smo da se radi o istoj životinji koja je danas u Turopolju. Iako bi pomislili da se usrećila bijegom iz zatočeništva doznajemo da će ova afrička životinja teško preživjeti zimu.

Informaciju o životinji proslijedili smo nadležnim službama u nadi da je vlasnik dođe potražiti. Ne prilazite joj!