°C 30

Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici

17.10.2019.

Petar Brnada

Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske 11. i 12. listopada sudjelovala je na obilježavanju 24. obljetnice genocida i stradavanja nedužnih žrtava u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici- Potočarima (BiH).

Naime, pripadnici udruge bili su dijelom konvoja mladih Bošnjaka u organizaciji vijeća Bošnjaka Grada Zagreba i Zagrebačke županije u projektu: 'Da se nikad ne zaboravi', a sve povodom 24. godišnjice žrtava stradanja genocida u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

-Dogodilo se nezapamćeno stradanje žrtava civilnog stanovništva gdje je u manje od pet dana stradalo 8372 nedužnih ljudi. Obišli smo mjesto stradavanja zajedno sa ostalim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odavanjem počasti žrtvama stradanja-genocida u memorijalnom centru u Srebrenici- Potočari i Bratuncu. Ondje je održano i obraćanje predstavnika Bratunca i Srebrenice-Potočari te svjedoka tih groznih događaja- rekao nam je predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a, Ivan Zagorac.

Posjetili su i Spomen sobe (tvornica akumulatora) gdje stoje Spomen obilježja na žrtve Srebreničkog genocida, ali i filmovi o samim događajima. Pritom su položili cvijeće i upalili svijeće posebno i u memorijalnom centru Potočari gdje se nalaze i žrtve Hrvata.

-Ovo je vrlo važno kao i za sva mjesta i Spomen obilježja stradanja u Domovinskom ratu i našem Vukovaru zbog svih ljudi kao poruka da se zlo više nikada ne desi i ne dogodi, moramo čuvati i širiti povijesnu istinu za budućnost i za mlade naraštaje- poručio je predsjednik Zagorac.

Galerija slika

Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici Veterani 153. brigade HV-a poklonili se žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Bratuncu i Srebrenici