°C 20

Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike

06.08.2018.

Ivana Ćurić

Ne biste pomislili da ovu ljetnu kulturno-zabavnu manifestaciju Udruga Vukovina u srcu organizira tek drugu godinu za redom, ako ste jučer bili u dvorištu kurije Alapić koja je jučer vrvjela posjetiteljima.
Bio je to svojevrsni susret različitih generacija u prijateljskoj i obiteljskoj atmosferi na dvorištu kurije Alapić uz miris pečenika, dječju graju, kazalište i kino na otvorenom te domaću gastro ponudu.

Druženje je počelo u 18 sati uz laganu vatricu na kojoj su se do kasno u noć pekli pečeniki. Vatrogasci DVD-a Vukovina pazili su da vatra, uz koju se okupljalo staro i mlado, bude pod sigurnim nadzorom, a za posjetitelje su pripremili i kobase u sklopu gastro ponude. Članice Udruge Vukovina u srcu pobrinule su se da bude domaće štrudle i gibanice za sve, a sve je upotpunila i ponuda pića kako nitko ne bi ostao žedan dok se čeka na pečenike.Upravo pečenici središnja su tema ove manifestacije koja je nastala željom Vukovinčanki da se oživi prekrasni ambijent kurije Alapić u kojem su se stariji podsjetili na običaj pečenja pečenika kojeg je većina djece jučer prvi put vidjelo uživo.

-Djeci je samo trebalo dati slobodu u igranju i osjećaj sigurnosti te pružiti doživljaj pečenja pečenika kakav je malo tko od djece do sada imao priliku iskusiti. Sa zanimanjem su učili kako peći pečenike i vidjelo se da uživaju u tome, što je bio naš cilj-rekla nam je Sandra Maršić, predsjednica Udruge Vukovina u srcu.Ističe kako su se pribojavali većeg broja posjetitelja, no sve je prošlo u najboljem redu.

-Za razliku od lani kad smo oprezno krenuli prvi put s manifestacijom s obzirom na predviđeni broj posjetitelja, dobili smo dojam da će ove godine biti veći odaziv, pa smo i malo sa strahom dočekali ovaj dan. Strepili smo hoće li čega zafaliti jer kad se to dogodi posjetitelji su nezadovoljni i to bi nas rastužilo, no evo, vidjeli smo da je priprema svega bila jako dobra i ničeg nije nedostajalo, pa je i druženje potrajalo do ponoći-rekla nam je predsjednica Udruge.Upravo su udrugašice podnijele veći dio organizacije drugog izdanja ove manifestacije, a kako bi bilo dodatnog sadržaja u susret su im izašli i drugi.

-Od kulturnog djela programa prikazivali smo kratki dokumentarni film "Kardinal i kipar" kojeg je naš sumještanin, akademski kipar Mladen Mikulin snimao za HRT. Brojni posjetitelji su uživali u predstavi "Martina Zagreb, Martin Zagreba" Glumačke družine "Komedijaši" iz Stažnjevca koje smo gledali na KAJ BUŠ festivalu u Buševcu i po reakcijama publike predstava je bila urnebesna. Točka na"i" bio je film "Ljeto u Provansi" koji se prikazivao pod zvijezdama zahvaljujući POUVG-u-dodaje Sandra. Uz dvorište i unutrašnjost kurije posjetitelji su uživali i u izložbi pod vedrim nebom razgledavajući umjetnička djela Mladena Mikulina.


Dok sunce nije zašlo najmlađi su uživali i u kreativnim i likovnim radionicama, a oni najbolji dobili su i nagrade. Izrađivali su se radovi od kukuruza, komušine i raznih žitarica, crtala se kurija Alapić.

- Gotovo sat i pol djeca su crtala kuriju i ukazali nam kako ju lijepom doživljavaju odnosno kako bi kurija jednog dana trebala izgledati jer ovdje se okupljamo i da istaknemo poruku da ne smijemo dopustiti da naša ljepotica propadne-zaključila je Sandra Maršić zahvalivši se svima koji su pridonijeli na bilo koji način u organizaciji ovog događanja da se oživi stari selski običaj koji je na poseban način živio ovo ljeto u Vukovini.

Galerija slika

Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike Veliki odaziv na vukovinsko druženje uz pečenike