Novosti Sport Događanja

Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob

08.04.2023. / Ivana Ćurić

Velika je subota i crkva se okuplja oko Isusova groba u molitvi i razmatranju njegove muke i smrti na križu. Iz tog razloga vrata crkvi obično su od jutra otvorena kako bi vjernici mogli pohoditi Isusov grob.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana u turopoljskim crkvama običavamo vidjeti vatrogasce koji čuvaju Isusov grob. Tu tradiciju posebno njeguju u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini gdje su za to ove godine zaduženi DVD Vukovina i DVD Staro Čiče. Njihovi pripadnici držali su stražu kraj Isusova groba u crkvi po četvero, izmjenjujući se u tišini i s dostojanstvom. Nastavljaju to činiti i danas, dok će na Vazmenom bdijenju prisustvovati članovi svih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz župe Vukovina.

Vazmeno bdijenje se slavi noću, stoga obično i počinje iza 20 sati.

Tijekom Vazmenog bdijenja blagoslivlja se nova uskrsna svijeća napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim bogoslužnim činima.

Na Veliku subotu pjeva se i Hvalospjev svijeći i ponovno se pjeva "Slava" te zvone sva crkvena zvona kao navještaj Kristova uskrsnuća.

 

Iz današnje liturgije:

Ps 118, 1-2.16ab-17. 22-23 

Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar,
jer je vječna ljubav njegova!
Neka rekne dom Izraelov:
»Vječna je ljubav njegova!«

Gospodnja se uzdignu desnica,
Gospodnja se proslavi desnica!
Ne, umrijeti neću, nego živjeti
i kazivati djela Gospodnja.

Kamen koji odbaciše graditelji
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo:
kakvo čudo u očima našim!

Galerija slika

Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob Velika subota: Vatrogasci čuvaju Isusov grob

Podijeli