Novosti Sport Događanja

„Velika Gorica zauzima važno mjesto u mom životu, a motivi Turopolja nadahnjuju me za stvaralaštvo”

26.02.2024. / Maja Peranić

Marija Luter, učiteljica razredne nastave i magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti iz Odre, autorica je izložbe likovnih radova postavljene u prostoru Područne knjižnice Galženica. Treća je to izložba u ciklusu izložbi neafirmiranih autora koje priređuje područna knjižnica, a prikazuje autoričine slike na kojima prevladavaju morski, cvjetni motivi te motivi turopoljskog kraja.

Mariju je umjetnost zanimala od malih nogu, a da je talentirana za slikarstvo otkrila je njezina učiteljica koja ju je poticala u tom smjeru te je u 6. razredu osnovne škole nagrađena 1. nagradom na rad koji je prijavila na natječaj Grada Zagreba.

-Iako me učiteljica poticala da krenem u tom smjeru, životni putevi odveli su me na drugu stranu, no u svom učiteljskom pozivu uspjela sam spojiti ljubav prema poučavanju i sve vrste umjetnosti – kaže ova likovno nadarena učiteljica koja se uvijek iznova vraća umjetnosti, a osim slikarstva piše pjesme, priče i igrokaze za djecu.

Iako je odrasla u Zagrebu, velik je dio djetinjstva provela na Plesu kod svoje bake. Posjećivala je često Veliku Goricu koja zato, kaže, „zauzima važno mjesto u njenom životu”. Tako su i njezina djela inspirirana motivima voljenog zavičaja – Turopolja, ali i Zagreba, a krase ih i motivi mora i drugi.

-Najviše me nadahnjuju motivi moga zavičaja Turopolje, grad Zagreb, more, portreti i mrtva priroda. Portrete crtam olovkom i ugljenom, a ostale motive slikam akrilom, pastelom i akvarelom. Uživam i u slikanju apstraktnih slika, te istražujući kompozicije boja i oblika, uranjam u vlastiti emocionalni i duhovni svijet, koji otvara beskonačne mogućnosti stvaranja, razvija kreativnost i odmara duh u ovom užurbanom i stresnom načinu života – o svom radu kaže autorica.

-Zaista sam ponosna što će moja prva izložba biti u Velikoj Gorici, i to baš u Knjižnici Galženica, u kojoj već godinama vrlo često posuđujem knjige i zaista mi je prirasla srcu. Hvala! - poručila je Marija Luter.

Izložbu možete pogledati od 26. veljače do 11. ožujka.

 

(foto: Gradska knjižnica Velika Gorica)

Podijeli