Novosti Sport Događanja

Upoznajte jedinstven zvuk drvenih kapela

22.06.2022. / Klara Kosić

Drvene kapele i crkve bile su prisutne po cijeloj središnjoj Hrvatskoj od davnih vremena, a kroz stoljeća su postupno zamijenjene zidanom arhitekturom kako bi preživjele poplave i požare ili pak ratove. Danas najveći broj drvenih kapeli očuvana upravo u Turopolju, Pokuplju i Vukomeričkim goricama i spomen su na minula vremena koja tiho obitavaju u našoj svakodnevici.

Ako ste ikada zaći u te tihe kapelice, sada imate savršenu priliku: od ove nedjelje, 26. lipnja, možete pohoditi i upoznati sva ova remek djela drvene baštine u posebnom ozvučenju. Počinje Sancta Barbara – festival drvenih kapela.

Hod po drvenim kapelama Festivala Sancta Barbara nastavlja tragom najvrijednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica četvrtu godinu zaredom. Daje poseban izazov glazbenicima u drvenim prostorima bez odjeka gdje slušatelj može čuti svaki šum.

Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu, na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini. Prvi put koncertno gostujemo u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić; kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira. U sedam festivalskih dana svirat će nam četiri ansambla - Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.

 Svi koncerti počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan. Više informacija o programu možete vidjeti na stranici festivala.

Galerija slika

Upoznajte jedinstven zvuk drvenih kapela Upoznajte jedinstven zvuk drvenih kapela

Podijeli