Novosti Sport Događanja

Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem

24.04.2023. / Klara Kosić

Svaku večer prošloga vikenda negdje je u Turopolju gorio krijes. Plemenita opčina turopoljska te brojne udruge na raznim mjestima diljem Turopolja organizirali su večeri kako bi okupili svoje sumještane te uz ciku djece i veselje odraslih proslavili dan svetog Jurja – zaštitnika našega kraja.

Prvi krijesovi zaiskrili su u Plesu i u Velikoj Mlaki, gdje su u petak mještani krijesom otjerali zadnje tračke zime. U subotu su se krijesovi proširili na Hrašće, Donju Lomnicu i Kurilovec, gdje su mladi učili i kako obuzdati plamen koji pale preko vatrogasnih vježbi. Krijes je gorio i u samoj Velikoj Gorici, gdje je stigla i laka konjica Turopoljskog banderija uz povijesne postrojbe iz raznih dijelova Hrvatske.

Na samo Jurijevo, Staro Čiče proslavilo je i dan svog mjesta uz misu, ali i odlične zakuske i večernju zabavu. Uz njih, krijes su zapalili i mještani Kuča, Dubranca i Šiljakovine.

I Mraclinci su krijes zapalili na Šabariću, uz folklorne pjesme i plesove najmlađih, stare priče, predstave i balone, te nezaobilazno skakanje preko plamena.

Ovu stoljetnu tradiciju u Mraclinu je prije desetak godina obnovio Stjepan pl. Čunčić, koji ove godine nije mogao prisustvovati.

- Imao je veliki park koji je krčio, šišao i stavio sve to granje na hrpu, pa je iz toga napravio krijes. I tako je nastalo u Šabariću krijes – priča nam njegova šogorica Katarina Čunčić, koja je došla vidjeti kako njena praunuka taj dan pleše i pjeva. Tradicija je to koja se prenosi s koljena na koljeno, iz naraštaja u naraštaj, pa čak i kada se čini zaboravljena, naći će se netko tko će ju obnoviti.

 

FOTO: GČ Pleso, Društvo žena Velika Mlaka, Vatrogasci Kurilovec, Staro Čiče, Volim Šiljakovinu

 

Galerija slika

Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem Tradicija koja živi: Jurjevski krijesovi osvanuli Turopoljem

Podijeli