Novosti Sport Događanja

Tomislavova slikovnica inspirirana istinitim događajima ruši predrasude: 'Odašilje jake poruke, cilj je promijeniti svijest ljudi'

18.12.2020. / Petar Brnada

Tomislav Odžić, u našim tekstovima poznatiji kao uspješan trener jednako tako uspješnog Sportsko-plesnog kluba Vega, ili kao akter neke televizijske reklame ili spota, našao se u novoj ulozi. Napisao je slikovnicu/ilustriranu priču za djecu 'Lukasova plesna pustolovina' koja je danas izašla iz tiska. Glavni protagonist je dječak Lukas koji se počinje baviti plesom, a ne nekim drugim sportom.

Autor Tomislav, znan kao Tomo Vega otkriva nam da priča prati Lukasa i sve ono što mu se događa na putu do njegovog prvog natjecanja. Za razliku od Lukasa, njegov prijatelj Marko nije imao te sreće. Naime, Markov otac smatra da je ples za djevojčice, a ne za dječake.

-Ova priča inspirirana je istinitim događajima, a ukazuje na sve ono s čime se susreću dječaci-plesači. Zabrinjavajuće je da se danas više nego prije 20-30 godina dječaci plesači suočavaju s vršnjačkim nasiljem zbog predrasuda, neznanja i diskriminacije. Nekada je plesati bilo stvar opće kulture i nešto sasvim normalno i podjednako zastupljeno kod oba spola, dok je danas postalo uvriježeno mišljenje da je ples uglavnom za nježniji spol- kaže Tomo i ističe da u svemu idemo naprijed, ali u ovome nazadujemo. Naravno u svakoj državi je drugačije, ali mi smo jedna od najgorih u Europi po tom pitanju, tvrdi autor koji je u Sisku rođen 1979. godine i koji se akrobatskim rock'n'roll-om počeo baviti ratne 1992. godine.

Tomina slikovnica namijenjena je djeci od 5-10 godina, ali i njihovim roditeljima. Naime, djeca predškolske dobi, naglašava Tomo, ne znaju čitati pa im čitaju roditelji. Nada se da će čitajući ovu priču svojoj djeci i roditelji proširiti svoje vidike te nadići predrasude o dječacima koji se bave ili žele baviti plesom.

-Ova priča je posebna po tome što odašilje jake poruke djeci i roditeljima. Uči ih toleranciji, razumijevanju, podršci i ustrajnosti. Cilj mi je, kao autoru barem malo promijeniti svijest ljudi- kaže nam autor slikovnice koja ima opseg od čak 68 ilustriranih stranica.

S nepunih osamnaest godina počinje trenirati prvu skupinu djece i od tada je, uz svoju plesačku karijeru, radio kao trener i koreograf. Kako je oduvijek sanjao da ima svoj sportsko plesni klub, u proljeće 2003. godine osniva klub Vega u Velikoj Gorici. Nedugo zatim njegovi članovi, uglavnom djeca, postaju među najboljima u Hrvatskoj. Pobjeda njegovog para na svjetskom kupu 2007. godine bila je početak uspjeha na svjetskoj sceni. Isti par je 2008. osvojio europsku broncu, a 2009. godine su pobijedili na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Pored njih imao je i brojne druge parove u top deset parova svjetske rang ljestvice.

Kao Tomo Vega, pridružuje se ekspanzijskom timu Svjetske rock ‘n’ roll konfederacije te trenira plesače iz raznih država svijeta. I dalje kao veliki entuzijast i zaljubljenik u sport stvara nove naraštaje uspješnih plesača, ali isto tako promiče ples i sport kao korisno iskorištavanje slobodnog vremena i načina izražavanja.

Lukasova plesna pustolovina njegovo je prvo djelo u ovoj formi, a želja mu je ohrabriti djecu, pogotovo dječake, da se okušaju u plesu. Isto tako želi proširiti horizonte mladim roditeljima kako bi i oni bili podrška svom djetetu da se izrazi pokretom.

-Volio bi da je situacija danas nalik onoj od prije dvadeset ili više godina kada je u plesnim klubovima bilo podjednako dječaka i djevojčica- poručio je Tomo za kraj.

Podijeli