Novosti Sport Događanja

Sutra počinje finale Dana europske baštine u Velikoj Gorici: Znanstveno-stručni skup raspravljat će o održivosti kulturne baštine

12.10.2022. / Klara Kosić

Stiže nam šlag na tortu: Dani europske baštine zaključit će znanstveno-stručni skup na temu održivosti kulturne baštine koju organiziraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Velika Gorica, HAZU – Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica i Institut za turizam.

Znanstveno-stručni skup će razmotriti temeljna pitanja održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine na području kontinentalne Hrvatske, od njene valorizacije, zaštite i revitalizacije do odgovornog upravljanja.

Skup će trajati tri dana i podijeljen je u tri cjeline.

U četvrtak, 13. listopada, nakon otvaranja skupa u 9 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, u dvije sesije će se prijepodne raspravljati o održivosti kulturne baštine kao čimbenika gospodarskog razvoja – kako se u gospodarstvu i turizmu može baština prezentirati, kako se percipira i prikazati na primjerima dobre prakse kako se može revitalizirati.

Nakon pauze za ručak, od 14:30, predavanja će se fokusirati na drugu tematsku cjelinu skupa, praksu i teoriju zaštite, očuvanja i prezentacije kulturne baštine. Restauratorska i konzervatorska struka ključne su za održivost materijalne baštine, a na predavanjima ćete se moći upoznati s metodama i načinima preventivne zaštite kulturnih dobara, usklađivanje pristupa, namjene i zaštite dobara s održivim razvojem te kako prezentirati i učiniti kulturnu baštinu dostupnom u izazovnim okolnostima (poput pandemije ili potresa) kroz online aktivnosti i digitalizaciju.

Petak je rezerviran za goruću temu uloge i značaja lokalne zajednice u održivosti kulturne baštine. Kroz sedamnaest kratkih predavanja moći ćete saznati sve o čuvarima baštine: kako surađuju civilno društvo i baštinske ustanova i koja je njihova uloga u održivosti baštine, na koje sve načine možemo danas interpretirati, komunicirati i koristiti kulturnu baštinu u službi održivosti, kako održivost baštine funkcionira u kontekstu lokalnih politika, te koji je proces stvaranja, korištenja, tumačenja i širenja informacija i znanja o baštini. Nakon predavanja i rasprave, uslijedit će prezentacija deset plakata koji se bave ovom tematikom.

U subotu će se skup fokusirati na Turopolje kao primjer održivosti kulturne baštine, te će terenskom ekskurzijom posjetiti kulturna dobara Turopolja u Velikoj Gorici, Vukovini, Buševcu, Mraclinu i Donjoj Lomnici.

Galerija slika

Sutra počinje finale Dana europske baštine u Velikoj Gorici: Znanstveno-stručni skup raspravljat će o održivosti kulturne baštine Sutra počinje finale Dana europske baštine u Velikoj Gorici: Znanstveno-stručni skup raspravljat će o održivosti kulturne baštine Sutra počinje finale Dana europske baštine u Velikoj Gorici: Znanstveno-stručni skup raspravljat će o održivosti kulturne baštine Sutra počinje finale Dana europske baštine u Velikoj Gorici: Znanstveno-stručni skup raspravljat će o održivosti kulturne baštine Sutra počinje finale Dana europske baštine u Velikoj Gorici: Znanstveno-stručni skup raspravljat će o održivosti kulturne baštine

Podijeli