Novosti Sport Događanja

Sutra otvorenje izložbe mlade umjetnice iz Velike Mlake

21.09.2023. / Ivana Ćurić

U Galeriji Galženica u petak, 22. rujna, u 19 sati otvara se izložba mlade umjetnice Tare Stanić pod nazivom "Znaš li da postoje dimenzije s različitim ishodima".

 Tara Stanić će se u Galeriji Galženica predstaviti svojom samostalnom diplomskom izložbom po svršetku formalne naobrazbe na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek smjer grafika u klasi profesora Igora Čabraje (druga godina diplomskog studija).

-Diplomska izložba Tare Stanić je inspirirana vlastitim snovima. Fascinirana je načinom na koji se snovi isprepliću međusobno, te koliko su detaljni i živi u svojoj nestvarnosti. Emocije koje vladaju u određenim trenucima poput tuge, straha i gnjeva utječu na nju kroz san i kada se probudi. Svjesna da nisu događaji iz stvarnosti, primjećuje utjecaj situacija iz realnog života na vlastiti um i na koji način ih on projicira u snu. U velikom formatu pronalazi slobodu umjetničkog izražaja i istražuje načine na koje bi mogla prenijeti atmosferu snova. Slikajući direktno na papir bez prethodne skice, pokušava zadržati spontanost crteža i instinktivno prenijeti situacije i scene iz snova-stoji u opisu izložbe.


Tara Stanić rođena je 1998. godine i živi u Velikoj Mlaki. Kroz grafiku, ilustraciju, strip i slikarstvo istražuje groteskno, fantastično, otuđenost i svijet snova. Koristeći naraciju i imaginarna čudovišta spaja neobično, jezovito i duhovito. Samostalno je izlagala na izložbi "Životinje" u Galeriji Polica, ALU (2023.) i izložbi "Samo snovi" u Laubi (Projekt "Šalji dalje", 2022.). Do sada je izlagala na sljedećim grupnim izložbama: "Plati i nosi", prodajna izložba studenata i mladih umjetnika, HDLU (2022.), "1. Velikogorički salon", Galerija Galženica (2022.), "Petolik", izložba u sklopu projekta ALU Perspektiva 2, ALU (2022.), "Prakse izlaganja/Dizajn izložbi", Galerija Blok (2022.), "Tangier", Galerija TICK TACK, Antwerpen (2020.), "10x1", Royal Academy of Fine Arts, Antwerpen (2019.) Boravila je na Erasmus+ programu 2019. godine u Belgiji.

Podijeli