Novosti Sport Događanja

Staklo kao neiscrpan medij koji uvijek daje neponovljivo i autentično: Stjepan Kos i Violeta Antunović predstavili svoj stakleni svijet

18.05.2022. / Petar Brnada

Organizacija Ujedinjenih naroda (UN) ovu godinu proglasila je godinom stakla, a obilježavanju se priključila i Turistička zajednica Velike Gorice koja je odlučila staviti naš grad na kartu događanja, prvenstveno jer imamo dobre i poznate umjetnike koji se bave staklom, ali i zato što na području grada imamo i tvornicu koja se bavi staklarstvom.

U Turističko-informativnom centru tako je jutros izloženo nekoliko umjetničkih predmeta od stakla koje su izradili velikogorički umjetnici, gospođa Violeta Antunović i gospodin Stjepan Kos.

Iza ovih umjetnika stotine su, pa i tisuće staklenih skulptura, u raznoraznim formama i oblicima, a oboje će istaknuti da je staklo neiscrpan medij iz kojega uvijek proizlazi nešto jedinstveno i novo!

Stjepan Kos (73) prvi susret sa staklom imao je kada je krenuo u zanat tamo još 1963. godine, a kako će i sam kazati do danas se nije rastao od struke.

Kao staklobrusač po struci, radio je sam zaposlen u staklo-brusačkoj radioni u Ilici, a nakon odsluženja vojnog roka otvorio je svoju malu staklarsku radionicu koja dan danas postoji, samo ne u tom malom obliku, već se pretvorila u veću staklarsku radionicu koja danas zapošljava 120 ljudi, a ime joj je Gorica staklo te je prepoznatljiva ne samo u Velikoj Gorici nego i diljem Europe.

-Ja na to ne gledam kao na umjetnost nego kao na zanatski posao jer je to dio struke. Imao sam nekoliko izložbi, što samostalnih što zajedničkih, ali moram naglasiti da nikada nisam bio sam u tom poslu. S obzirom da u Hrvatskoj nemamo prave proizvodnje stakla ja se jako veselim što ćemo uskoro dobiti tvornicu stakla. Jedan pogon će biti proizvodnja solarnog stakla, a drugi pogon proizvodnja stakla od 2mm pa do 19mm debljine- otkrio nam je Stjepan.

Jedan od njegovih izloženih radova je skulptura koja predstavlja jedrenjak na moru. Napravio ih je, kaže, na stotine komada, a zdjelica i zdjela na tisuće komada. Istaknut će da je barem 90% toga podijelio, a 10% „jeftino prodal!“

Sa Stjepanom još od 2007. godine surađuje Violeta Antunović koja je zapravo njegov učenik, iznimno zahvalan učenik, zbog dugogodišnjeg nesebičnog pomaganja i predaje vrijedno znanja.

-Staklo je jedan neiscrpan medij iz kojega možete dobiti prekrasne stvari i nešto uvijek novo, neponovljivo i autentično. Ja sam sretna i zadovoljna i Bogu zahvalna da sam dobila tu mogućnost da radim sa Stjepanom i da taj rad mogu još više usavršavati- rekla nam je Violeta.

Tako već 15 godina zajedno oslikavaju stakla pečena u fuziji, rade fuziju, predmete u fuziji, slike...

-Mi vam djela ne brojimo, samo radimo, ili poklanjamo ili izlažemo i eventualno nešto malo prodamo. Mi se ne bavimo brojkama nego radom i nastojimo da svaki puta nešto novo napravimo i da to bude nešto napredno i posebno. Štef ima puno više ideja, a jedan drugog nadopunjujemo i inspiriramo. Jako mi je drago da je UN proglasio ovu godinu godinom stakla da se i taj medij malo digne na neki nivo- zaključila je Antunović.

Podijeli