Novosti Sport Događanja

SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće"

23.04.2024. / Redakcija

Velikogorička Udruga umjetnika SPARK i ove se godine odazvala pozivu na poetski festival "Beč u proljeće" u organizaciji (HZUA) Hrvatske zajednice umjetnika u Austriji. Manifestacija "Beč u proljeće" održana je treću godinu zaredom, a iz ljubavi prema poeziji i pisanoj riječi bez granica jer na manifestaciji se okupio veliki broj pjesnikinja i pjesnika iz više europskih zemalja.

Za nimalo laku organizaciju festivala (smještaj, prehranu, prostor za poetsko-glazbenu manifestaciju te animaciju slobodnog vremena nemalom broju sudionika), zaslužni su predsjednica HZUA Ana Vrcić Oršolic i drugi predsjednik Zoran Jakuc te Zoran Cindrić koji su sve "odradili" s osmijehom i toplinom dobrih domaćina.

Prva večer festivala (pozdravni govor, otvorenje, predstavljanje gostiju te prvi dio poetskog recitala i glazbene točke) održan je, kao ranijih godina, u prostorijama Schlumberger Kellewelt, a završila bogatim domjenkom u prostorijama jednog od najstarijih vinskih podruma Schlumberger te degustacijom istoimenog i poznatog pjenušca.

Drugi dan festivala počeo je ugodnom i vjetrovitom šetnjom koja je sudionike odvela do Gradskog parka (Stadtpark) koji se nalazi u samom centru Beča i najveći je park u gradu zbog površine od 65 000 m2, a krase ga velike i uredne zelene livade, cvjetne aleje, staze za šetnju... Park je otvoren 1862. godine i bio je tada prvi javni bečki park jer su do tada svi parkovi bili kraljevski.

U tom parku nalazi se i pozlaćena statua Johanna Strausa, gdje se često mogu vidjeti umjetnici koji sviraju melodije klasične glazbe pa su i pjesnici HZUA izabrali upravo to mjesto za kazivanje svoje poezije.

Ostatak šetnje i povratak na dogovoreno odredište bio je blagoslovljen proljetnom bečkom kišom i "gužvovitom" vožnjom tramvajem kojom su sudionici festivala stigli do Ul. Rathausstrasse i prostorija HZUA, gdje su ih domaćini dočekali pićem okrjepe i domaćim specijalitetima, a topli radijatori omogićili sušenje obuće i odjeće te zagrijavanje za treći dio kazivanja poezije.

Od članova SPARKA, na manifestaciji su sudjelovale: Zdenka Mlinar, Nevenka Lang, Gordana Gerhardinger, Marina Maras i Marica Mihac.

Druge večeri odražano je i nekoliko promocija knjiga, a jedna od njih bila je i promocija hrvatsko-makedonskog izdanja knjige "Na otoku MIRAKUL", autorice Zdenke Mlinar. Promotorice su bile Nevenka Lang i sama autorica.

Organizaciju festivala "Beč u proljeće" 2024. podržali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, njegova Ekselencija Danijel Glunčić te konzul Republike Hrvatske u Austriji Mate Bačić.

Medijski pratitelj 3. hrvtaskog pjesničkog festivala “Beč u proljeće” bila je TV Wien / TV Beč.

- Iako nam je meteorologija na trenutke zagorčavala život, dobro nas provjetrila, a kiša se uvukla u čipkane tenisice i tanke kožne cipelice, nismo se dali smesti. Raspoloženju nismo dozvolili da se spusti ispod ugodnih 25 stupnjeva, kao ni u vrijeme za afterparty u kojem se ćaskalo i plesalo.

Bile smo na mnogo poetsko-glazbenih manifestacija, ali ova nam je tako dobro sjela i uvukla se pod kožu, da ćemo je dugo, dugo pamtiti.

Pjesnici iz mnogih dijelova Europe predstavili su se najbolje što su znali. Osjećaja i topline nije nedostajalo, tako smo se srodili i razumjeli kao tijelo sastavljeno od jednog, jedinog suptilnog poetskog duha. I naš uvaženi veleposlanik u Austriji komentirao je: "Kakvi divni i posebni ljudi" - rekla nam je na kraju bivša "Sparkova" predsjednica Nevenka Lang.

Galerija slika

SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće" SPARKOVCI i knjiga Zdenke Mlinar "Na otoku MIRAKUL" na festivalu "Beč u proljeće"

Podijeli