Novosti Sport Događanja

Rendez-vous au cinema: Počinje revija francuskog filma u Kinu Gorica

29.09.2020. / Ivana Ćurić

Ove jeseni u dvadesetak nezavisnih kina diljem Hrvatske, po šesti put održava se "Rendez-vous au cinéma", program probranih filmskih naslova frankofonog govornog područja.

Reviju možete pratiti u Kinu Gorica od 1. do 11. listopada, a na programu će se naći četiri frankofonih filmova različitih žanrova i rodova.

Prvi od njih je "Ljetni sati" film slavnog suvremenog redatelja Oliviera Assayasa, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, kojeg možete pogledati 1. listopada u 18 sati. Film je to koji diskretnom okrutnošću skicira svijet buržoazije. Uoči sedamdeset i petog rođendana Hélène u opuštenoj atmosferi obiteljskog imanja dočekuje djecu i unuke. Budući da joj zdravlje postaje sve lošije, želi riješiti pitanje budućnosti obiteljskog imanja i umjetničke baštine koju je naslijedila kao nećakinja poznatog slikara. Djeca različito gledaju na buduće nasljedstvo, no kada im nekoliko mjeseci poslije majka nestane, morat će se suočiti s nekim važnim pitanjima prošlosti i budućnosti.

Najpopularniji naslov ovogodišnjeg programa je svakako "Prorok" ( 4. listopada u 21 sat), dubok i snažan film međunarodno priznatog redatelja Jacquesa Audiarda, ‘francuskog Scorsesea’, koji je francusku glumačku zvijezdu Tahara Rahima upisao u anale svjetske kinematografije. Naslovni junak 'Proroka' je 19-godišnji Malik El Djebena (fantastični debitant Tahar Rahim) koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt. Premda je cijeli život proboravio po popravnim domovima, ovo mu je prvi boravak u ‘pravom’ zatvoru pa nastoji ostati po strani, izvan dvije vladajuće struje - korzikanske i muslimanske mafije, nadajući se da će što prije izaći. S druge strane, vani ga ne čeka bolji život – nepismen je, bez perspektive i nema nikoga tko bi mu pomogao da se snađe. Nakon što ga sadistički šef korzikanske mafije César Luciani regrutira u svoju bandu, ostali Korzikanci počnu na mladića gledati kao na ‘prljavog Arapa’, a muslimani u njemu vide izdajicu. S vremenom, Malik se počinje sve bolje snalaziti u zatvorskom sustavu, a i život s druge strane ograde počinje dobivati novu perspektivu.
Slijedi suvremeni dokumentarac "Swagger" Oliviera Babineta (8. listopada u 18 sati). Film prikazuje život jedanaestero djece i mladih neobičnih osobnosti koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske. Film prikazuje svijet kroz njihove jedinstvene i neočekivane poglede, njihove smiješne i snažne odraze. Primjenjujući mozaik susreta i miješajući žanrove, uključujući glazbenu komediju i znanstvenu fantastiku, Swagger oživljava riječi i maštarije ove djece iz Aulnaya i Sevrana. Jer unatoč poteškoćama u svojemu životu, oni imaju snove i ambicije koje im nitko neće oduzeti

Program se nastavlja filmom "Milou u svibnju" (11. listopada u 21 sat) Louisa Mallea, u znak časti velikom glumcu Michelu Piccoliju koji je preminuo ove godine. Zabavna priča stavljena u pozadinu studentskih nemira u Francuskoj u svibnju 1968. U svojem prekrasnom provincijskom zdanju u Gersu, gospođa Vieuzac pretrpjela je srčani udar. Njezin sin Milou poziva članove obitelji na posljednju počast pokojnici. Tako stiže povorka posebno zabrinuta zbog dijeljenja nasljedstva: Georges, Milouov brat, novinar u „Le Mondeu“ s obitelji, Camille, Milouova kći, koja je zaglavila u braku s liječnikom i Claire, njegova homoseksualna nećakinja, sa svojom djevojkom. Nakon što su prvi osjećaji prošli svatko od njih prepušta se svojim manijama i malim opsesijama, ali malo po malo, informacije na radiju, žarka želja Georgesovog sina za povratkom u Pariz, izolacija i sunce, utjecat će na njih i sve promijeniti.


Kino ulaznice prodaju se po promotivnoj cijeni od 15 kuna.

Galerija slika

Rendez-vous au cinema: Počinje revija francuskog filma u Kinu Gorica Rendez-vous au cinema: Počinje revija francuskog filma u Kinu Gorica Rendez-vous au cinema: Počinje revija francuskog filma u Kinu Gorica Rendez-vous au cinema: Počinje revija francuskog filma u Kinu Gorica

Podijeli