Novosti Sport Događanja

Recepte poput bakinih ili ideju za brzi ručak pronađite na ovom blogu

20.07.2020. / Ivana Ćurić

Maja Derganc živi u Velikoj Gorici i već pet godina prikuplja, prevodi i objavljuje recepte tradicionalne hrvatske kuhinje, one iz bilježnica starih baka, ali i novije recepte iz vlastite kuhinjske maštovitosti.

Nemate li ideje što kuhati danas, možda se vaš ručak "krije" u mnoštvu recepata koje je naša sugrađanka objavila OVDJE, na blogu kojeg piše godinama. S druge strane, možda se tu, na hrvatskom i engleskom jeziku, nađe i neko od vaših jela, koje se naraštajima priprema u vašoj obitelji.

-Blog croatian-food.eu nastao je prije pet godina prvenstveno kao platforma na kojoj bih objavljivala zaboravljene hrvatske recepte, a ideja vodilja je bila da se svi objavljeni recepti prevode na engleski jezik i tako predstave svijetu i dobiju zasluženi publicitet. Kada ste u inozemstvu i spomenete hrvatsku kuhinju, prve asocijacije su sarma, odojak i slično, no hrvatska kuhinja je puno raznolikija, a osim raskošnih jela s mesom tu su i jednostavna jela koja se mogu napraviti za pola sata kao što su supita, bećarac tj. sataraš, granatir i druga jela-rekla nam je Velikogoričanka Maja Derganc.

Na blogu čitatelji mogu birati između recepata na engleskom i hrvatskom jeziku, tradicionalnih recepata, kolača i drugih deserta.

Mlađe generacije iz dijaspore u potrazi za receptima svojih baka

Uz domaću publiku, blog je dobar dio publike pronašao među hrvatskom dijasporom što je olakšalo to što recepte objavljuje na hrvatskom i na engleskom jeziku.

- Javilo mi se puno ljudi iz Australije i Amerike, čije su bake ili majke bile rodom iz Hrvatske i sjećaju se njihovih jela iz djetinjstva, pa mi se obrate u potrazi za nekih receptom koje je davnih dana kuhala njihova 'baba'. Ako nemam taj recept na blogu, potražim ga na internetu pa ga napravim i prevedem. Ovakve sitnice ljude jako uveseljavaju jer se nemaju kome obratiti kada su u potrazi za tim davno izgubljenim receptima. Ili recepta nikada nije ni bilo, jer su najbolje kuharice uvijek kuhale napamet i bilo je teško izvući iz njih detalje-kaže Maja koja je i sama prepisivala recepte iz stare bilježnice svoje bake što, kaže, nije bio uvijek lak zadatak.

-Ponekad su ti recepti bili toliko šturi, da ih sama moram napraviti, pojasniti i prevesti jer ih je danas teško napraviti onako kako su izvorno zapisani. Jedan od najsmješnijih recepata iz bakine bilježnice mi je bio za slavonske kolačiće 'Dođi i sutra', za koje je doslovno pisalo: vrhnja koliko i masti, brašna koliko pojede. Naravno da recept u ovakvom obliku ne mogu objaviti, pa ga ja malo detaljnije objasnim, fotografiram i objavim, kako bi svi mogli uživati u njemu, diljem svijeta-ispričala je Maja kroz smijeh.

 

Podijelite i vi svoje omiljene recepte!

Iako je blog prvenstveno posvećen hrvatskoj kuhinji nađe se tu i drugih svjetskih recepata koje smatra zanimljivima i smatra ih vrijednima pažnje, kao što je na primjer recept za sangriju. No, želja joj je proširiti bazu jela i kolača, pa poziva čitatelje da s njom podjele i druge recepte.

-Kako sam porijeklom iz Slavonije i Srijema, većinu recepata kojima raspolažem dolaze iz istočnog dijela Hrvatske, a uspjela sam skupiti i nekolicinu turopoljskih. Želja mi je što više proširiti bazu jela i kolača, pa bih zamolila čitatelje koji su zainteresirani, da mi pošalju svoje obiteljske recepte za koje žele da budu objavljeni. Sukladno mogućnostima odabrat ću najinteresantnije te ih prezentirati na blogu-zaključila je naša sugovornica.

Imate li svoj omiljeni recept koji ste možda naslijedili od bake ili mame, posebno ako se tiču tradicionalne kuhinje, i koji vam je toliko dobar da želite da cijeli svijet zna za njega, podijelite ga s Majom putem e-maila na mail info@croatian-food.eu. i uskoro očekujte na blogu o hrvatskoj hrani.

Podijeli