Novosti Sport Događanja

Rad 'Nježni član' Luke Cundekovića iz „Habdelića“ proglašen najboljim na natječaju 'Posadi priču'!

28.04.2020. / Petar Brnada

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Posadi priču na kojemu je rad Luke Cundekovića iz OŠ Jurja Habdelića osvojio jedno od tri pobjednička mjesta koja su podijeljena po kategorijama!

Na Natječaj je od 2. do 16. travnja pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola, a tročlano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika organizatora; Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Dobrila Zvonarek (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Iva Perković (Moderna vremena), odabrao je tri pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji.

Rad Luke Cundekovića pod naslovom 'Nježni član' bio je najbolji u kategoriji učeničkih radova osnovnih škola od 5. do 8. razreda, a Luka je na natječaju sudjelovao pod vodstvom svoje mentorice i knjižničarke Goranke Braim Vlahović.

-Članovi Povjerenstva neovisno su donosili ocjene i prepoznali nagrađene radove kao iznimno originalne. To je potvrda da se nagrađeni radovi zaista izdvajaju iz mnoštva. Nježni član Luke Cundekovića odlično primjećuje kako je nježnost važna: Sjeme nježnosti je najbolji odabir. Svjesni smo, kao i učenik, da je za takvu radikalnu nježnost potrebna velika hrabrost koju i nagrađujemo- kazali su iz Hrvatske udruge školskih knjižničara, a mi vam u cijelosti donosimo Lukin rad koji je oduševio žiri.

Nježni član

Tvoj je red za govor na međugalaktičkom kongresu. No, svi vanzemaljci misle da su ljudi nježna i slatka bića, i nitko te ne shvaća ozbiljno. Nakon nekoliko trenutaka odgurnu te s govornice i pošalju na mjesto.

U kutu prostorije ugledaš dva zastupnika kako se žestoko prepiru. Svojom nježnošću i empatijom upitaš ih u čemu je problem. Odgovorili su ti da se ne miješaš. Klonuo si glavom, no potajno ih slušaš. Sjeo si pored njih i predložio rješenje. Zastali su i razmislili o njemu.

Uskoro zajedno predlažete to rješenje kongresu koji sad prihvaća ideju.

Svima u svemiru je ponekad potrebna nježnost.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sjeme nježnosti je najbolji odabir jer, da bismo imali nježnosti, potrebno je puno dobrote i

suosjećanja. Sve to zahtijeva mnogo snage jer primjerak svake vrste, kada ga obuzme strah ili ljutnja, može povrijediti, i zato je tako teško biti nježan.

Nježni se član važnoga međugalaktičkog kongresa mogao naljutiti i pobjeći, no on je ostao smiren, ustrajan i naravno ̶ nježan. Ova priča tako pomaže svima koji ne shvaćaju da bi upravo nježnost mogla biti osnovna vrlina za izlaz iz raznih problema, a ne slabost.

Luka Cundeković

-Velik broj pristiglih radova ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji snažna potreba i želja za stvaralačkim odgovorom na nesvakidašnju situaciju u kojoj smo se kao društvo našli. I u zahtjevnoj zadanoj kratkoj formi priče od 100 riječi učenici su uspjeli dati snažan iskaz onoga što doživljavaju, proživljavaju, vide, osjećaju i o čemu razmišljaju. Pristigli radovi su sadržajno vrlo raznoliki i kao svojevrsni skupni dnevnik duša ukazuju da zbog epidemije život nije stao i da joj nisu podređeni svi događaji. I dalje postoje ljubavi, prijateljstva, ojačale su obiteljske veze, a tu su i, možda s koronom nepovezane, ali svejedno bolne smrti… Zbog potresa stan je pao na koljena- kažu iz Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Foto: Ilustracija/ OŠ Jurja Habdelića

Podijeli