Novosti Sport Događanja

Psihološki triler na vrhu top liste najčitanijih knjiga među Goričanima

25.01.2023. / Ivana Ćurić

Tražite li dobro štivo za ove tmurne siječanjske dane možda vam pomogne top lista najčitanijih knjiga u 2022. godini među Velikogoričanima.

U Gradskoj knjižnici koja broji preko šest tisuća članova, ali i još više korisnika, prošle godine najviše se posuđivao roman „Nijema pacijentica“. Prvi je to psihološki triler Alexa Michaelidisa koji je do ove knjige,inače objavljene 2019. godine, pisao samo filmske scenarije.

U središtu radnje je forenzički psihoterapeut Theo Faber koji dobiva posao u The Groveu, dobro čuvanom forenzičkom odjelu u sjevernom Londonu, gdje je već šest godina smještena slikarica Alicia Berenson, nakon što je osuđena za ubojstvo supruga, poznatog modnog dizajnera Gabriela Berensona. U večeri ubojstva policija je zatekla Aliciju samu u kući, u psihički rastrojenom stanju, pokraj suprugova tijela – Gabriel je bio upucan nekoliko puta u lice – i samo su njezini otisci prstiju pronađeni na pištolju. Tijekom policijskog ispitivanja Alicia nije rekla ni riječ. Nije odgovorila ni na jedno pitanje. Nije progovorila ni kada su je optužili za Gabrielovo ubojstvo. Ostala je nijema i kada su je uhitili, odbijajući zanijekati ili priznati svoju krivnju. Jednostavno, Alicia nakon ubojstva svoga supruga više nikada nije progovorila. Slučaj Alicije Berenson i njezine ustrajne šutnje dojmio se Thea Fabera od samoga početka: zašto je Alicija odbijala progovoriti? Što je trebala značiti njezina šutnja? Je li nešto skrivala? Odlučnost u nakani da navede Aliciju da progovori i otkrije tajnu o tome zašto je ubila vlastita supruga, zamagljujući pritom na trenutke granice između terapeuta i pacijenta, odvodi Thea Fabera na zakučast put poniranja u vlastitu nutrinu i suočavanja s vlastitom prošlošću.

Na drugom mjestu je „Mračna kći“ Elene Ferrante, knjiga koju opisuju kao slojevitu meditaciju o majčinstvu, snažnu priču o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva.

Treća najčitanija knjiga na Središnjem odjelu je "Kraljevstvo" popularnog norveškog pisca Jo Nesbøa. Slijedi, na četvrtom mjestu, “Kći kralja močvare“ Dionne Karen dok TOP5 najčitanijih u prošloj godini zaokružuje roman „Tihe duše“ Melanie Guyard.

Podijeli