Novosti Sport Događanja

Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja

03.09.2020. / Ivana Ćurić

Kako bi za buduće generacije sačuvali djeliće svoje lokalne povijesti DVD Turopolje u suradnji sa sumještanima posljednjih godina imao je niz akcija kojima su radili na očuvanju svoje baštine, a jedna od njih odigrala se ovih dana. Riječ je o izmještanju bunara starog više od sto godina, a koji je prvi bunar napravljen kako bi služio mještanima koji su živjeli u prvim radničkim barakama.

Akcija izmještanja starog bunara trajala je dva dana, a omogućena je u suradnji s tvrtkom Pana i uz suradnju sa susjednim DVD-om Rakitovec.

-U još jednoj akciji očuvanja kulturne baštine našeg mjesta, u dva dana naši su članovi premjestili prvi bunar koji je napravljen u našem mjestu prije više od sto godina. Stari je bunar odavno van upotrebe i bio je prepušten zubu vremena. Bunar se nalazio na lokaciji gdje su se nekada nalazile prve radničke nastambe, stari društveni dom, stara škola ... ukratko, tamo gdje se prije nego što je sve srušeno, odvijao sav društveni život mjesta-kažu iz DVD-a Turopolje.Ovaj svjedok vremena i djelić turopoljske radničke povijesti ostat će kao trajan spomenik mještanima jer će biti postavljen u Parku turopoljskih branitelja. Uz to što su se ponovno posvetili društveno korisnom radu, ujedno su u suradnji s DVD-om Rakitovec imali i svojevrsnu vježbu s vatrogasnim pumpama i autocisternom jer staro bunarsko okno je trebalo očistiti i ispumpati, te će na njega staviti betonski poklopac u slučaju da danas-sutra nekome zatreba.

 

(FOTO: Mjesto Turopolje/DVD Turopolje)

Galerija slika

Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja Prvi bunar iz radničkog naselja bit će svjedok vremena u centru Turopolja

Podijeli