Novosti Sport Događanja

Prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja!

08.12.2022. / Klara Kosić

Prošlost, sadašnjost i budućnost bili su sveprisutni prošlu večer u Muzeju Turopolja, gdje je otvorena izložba „Svije(s)t baštine” koju je osmislila Tatjana Pintarić, kustos arheolog.

Originalno osmišljena i predviđena za 60. godišnjicu osnutka Muzeja Turopolja, zbog pandemijskih mjera i potresa morala je pričekati, ali vrijeme na ovoj izložbi ionako se počinje miješati i zaustavljati.

Margareta Biškupić Čurla, sadašnja ravnateljica Muzeja Turopolja započela je otvorenje osvrtom na povijest, ali i budućnost muzeja. Naravno, na prvo mjesto došla je prva ravnateljica muzeja, Višnja Huzjak.

- Višnja je superjunak ovog muzeja. Ona se uselila kao ravnateljica muzeja u jednu prostoriju ove zgrade i imala je velik broj sustanara. Kroz niz godina Višnja je zauzela ovu zgradu i stvorila Muzej Turopolja – ispričala je Biškupić Čurla

Muzej je dugo radio u zgradi Plemenite općine turopoljske, ali se kroz godine još proširio, otkupivši etno kuću u Šćitarjevu, sklopivši sporazum s vlasnicima kurije Modić Bedeković, otvorivši izdvojeni postav na Ključić Brdu zavičajne zbirke Vukomeričkih Gorica, a sada su u iščekivanju zgrade potpuno novog objekta – Interpretacijskog centra, koji će se nalaziti u dvorištu Galerije Kordić.

- To će biti zaista jedinstveni objekt na području Republike Hrvatske. Dobit ćemo adekvatan prostor za prikupljanje, čuvanje, obradu, preparaciju, restauraciju i konzervaciju svih predmeta i zbirki, adekvatan muzejski depo, malu multifunkcionalnu dvoranu za pedagoške programe koje ćemo moći proširiti, a imamo i u planu povećati suradnju s lokalnim umjetnicima – izjavila je Biškupić Čurla.

Na otvorenju je bio prisutan i predsjednik Gradskog vijeća, Darko Bekić.

- Zadovoljstvo je otvoriti ovakvu izložbu. Svi ovi izložbeni primjerci su sa turopoljskog područja. Fascinantan je period koji ova izložba pokriva, od prapovijesti do sadašnjih vremena. Na neki način se pokušala prikazati povezanost kulturne baštine kroz povijesni period – pohvalio je Bekić i zahvalio se na kontinuiranom i predanom radu muzeja.

Katja Matković Mikulčić pozdravila je i pohvalila ovu izložbu u ime ministrice kulture, Nine Obuljen Koržinek.

- Drago mi je da se obljetnička godina obilježava izložbom znakovitog naziva „Svijest ili svijet baštine. Baština je ono što su nam preci ostavili u naslijeđe već stoljećima. Muzej ne samo da prezentira, nego i čuva baštinu za nova pokoljenja. Baština je važan segment, identitet jednog naroda i moramo osvijestiti njenu ulogu i biti svjesni njenog značaja u ovom globaliziranom svijetu – izjavila je Matković Mikulčić .

U ovom izložbenom prostoru kroz dvanaest cjelina možete vidjeti naznaku toga što čini baštinu ovog kraja.

- Zamisao je bila da kroz nekoliko izabranih tema prikažemo kontinuitet baštine na ovom području i kako jedno razdoblje utječe na drugo. Ništa ne nastaje ni iz čega. Tradicije, vještine, vjerovanja se prenose i prisutni su u raznim vremenima. Recimo, vjerovanje u suđenice se prenosi s rimskog razdoblja u srednjovjekovno, pa i rani novi vijek – objasnila je autorica izložbe, Tajtana Pintarić.

Drugi dio izložbe je povijesno-dokumentarni u kojemu su prikazani neki detalji iz same povijesti Muzeja te o graditeljskoj baštini u Velikoj Gorici. Sve završava najavom budućnosti, novim načinom funkcioniranja, novim prostorom i novim mogućnostima.

Kroz kraće tematske tekstove, kolaže fotografija i izabranih predmeta cjelina kulturne baštine postaje centar kroz koji se povezuju različita povijesna razdoblja i svjetonazori na matičnom području muzeja, u prostoru koji prepoznajemo kao svoj, a koji je nastajao i mijenjao se tijekom tisuću godina.

U svim životnim sredinama prisutna je općeljudska potreba za uljepšavanjem svog okruženja, oblikovanjem dostupnih materijala poput drva i gline.

Poneki uporabni predmeti, keramičke posude, zadržavaju iste forme kroz veoma duga razdoblja. Tako na samo jednom stolu možete vidjeti posude od antike do do danas.

- Muzej ne postoji za sebe, već da komunicira sa zajednicom. Povijest nikada ne završava – kaže Tatjana Pintarić.

Muzej će tijekom prosinca raditi svakim radnim danom od 8 do 20 sati, a vikendima od 16 do 20 sati, stoga na izložbi pogledajte teme o Prostoru u vremenu, Svetom krajoliku, Drevnom dobu, Cifranju i mnogim drugim zanimljivim pričama, jer upravo se tako nastavlja tisućljetna povezanost baštine.

Galerija slika

Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja! Prošlost, sadašnjost i budućnost na jendom mjestu: Otvorena izložba "Svije(s)t baštine" u Muzeju Turopolja!

Podijeli